A- A+
Στην εμπορική αξία η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων - Η διαδικασία
Η εμπορική αξία ενός ακινήτου θα είναι η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού του, σύμφωνα με τη επικαιροποιημένη από το 2015 σχετική νομοθεσία.

Σε έγγραφο της οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες θα γίνονται με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές.

Στη συνέχεια, εάν ο πλειστηριασμός είναι άγονος, η τιμή εκποίησης θα μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Από Δεκέμβριο e-πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δεκέμβριο.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά πλειστηριασμών από τα Ειρηνοδικεία στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Κατ΄ αρχάς ενημερώνουν το δανειολήπτη δύο μήνες νωρίτερα για την αλλαγή αυτή και στη συνέχεια προχωρούν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους ή πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση ενώ χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες.

Γα να φτάσουμε στον πλειστηριασμό χρειαζόμαστε ή δικαστική διαταγή ή δικαστική απόφαση. Και πριν αυτές εκδοθούν ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση.

Εκτός από τη δικαστική διαδικασία έχει και η διαδικασία του πλειστηριασμού πολλά στάδια.

Χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έτος κατ’ ελάχιστον για να φτάσουμε στη διενέργεια πλειστηριασμού.

Ο κώδικας δεοντολογίας

Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει - πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων - να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση σε συνεργασία με το δανειολήπτη.

Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 έως 2,5 χρόνια.

Τα 2,5 αυτά χρόνια ο οφειλέτης ξέρει ότι έχει οφειλές και πρέπει να ανταποκριθεί και να τις ρυθμίσει. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν αιφνιδιάζεται από τον πλειστηριασμό.