A- A+
Στη Βουλή η διάταξη για επιδότηση πάγιων δαπανών σε πληττόμενες επιχειρήσεις από το κράτος

Επιδότηση των πάγιων δαπανών τους θα εξασφαλίσουν οι πληττόμενες από την κρίση του κορωνοϊού επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, θα χορηγηθεί ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της COVID-19.

Πρόκειται για ακατάσχετη ενίσχυση, η οποία δεν συμφηφίζεται με άλλα χρέη της ενισχυόμενης επιχείρησης προς το δημόσιο και είναι αφορολόγητη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επιδότηση θα ξεκινήσει από το Μάρτιο, μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και θα μπορεί να καλύπτει έως και το 90% των επιλέξιμων δαπανών, όπως ενοίκια, ρεύμα κα.

Τι μένει να αποφασιστεί

Για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα πρέπει να ληφθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθώς, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καθοριστούν:

  • Η μορφή της ενίσχυσης
  • Οι δικαιούχοι
  • Το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης
  • Ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών
  • Η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών
  • Οι προϋποθέσεις χορήγησής της

Επίσης θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης, μαζί με τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης.

Τέλος, θα οριστούν οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι οποίες μπορεί να αφορούν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα διάστημα.