A- A+
Στη θέση της η Σακελλαρίου παρά την εμπλοκή της στο ΤΤ - Η στήριξη Στουρνάρα και η Eurobank
Στο τιμόνι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραμένει η Αναστασία Σακελλαρίου, παρά την εμπλοκή της στην υπόθεση με τα «κακά» δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαρίου.

Όπως είπε, «έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα».

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του λίγη ώρα αργότερα σημείωσε ότι η κυρία Α. Σακελλαρίου «διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Το ΤΧΣ υποστηρίζει ότι η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Οι φόβοι του ΥΠΟΙΚ

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως τρέμουν στην ιδέα να μείνει ακέφαλο έστω και μια μέρα το ΤΧΣ, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα στον τραπεζικό κλάδο είναι πολλά και πρέπει να διευθετηθούν τοπ συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, θα πρέπει μέχρι και το τέλος του μήνα να έχει περάσει από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του ΤΧΣ, ώστε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο μήνα.

Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία θα δημιουργηθούν παρενέργειες που ενδεχομένως να καθυστερήσουν την έκδοση μετοχών της τράπεζας.

Δεν αποκλείεται ακόμη και η επικαιροποίηση του δελτίου της αύξησης κεφαλαίου, το οποίο έχει στηθεί με στοιχεία του α΄ εξαμήνου 2013 της τράπεζας, τα οποία είναι καλύτερα από τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιτυχία της.