A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Νέα διευρυμένα όρια για την επιδότηση του 50% από την αύξηση των επιτοκίων

Τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη δράση επιδότησης στεγαστικών δανείων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου περισσότεροι δανειολήπτες να στηριχθούν για την εξόφληση των αυξημένων δόσεων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης επιδοτείται για 12 μήνες η αύξηση που προκύπτει από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2022, αποκλειστικά σε ευάλωτους και ενήμερους δανειολήπτες.

Τα νέα όρια

Μετά τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα κριτήρια για το χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως ευάλωτου θα είναι τα εξής:

1. Εισοδηματικό όριο


2. Περιουσιακό όριο


3. Καταθέσεις


4. Λοιπές προϋποθέσεις

Θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

- Το δάνειο είναι στεγαστικό ή μικρών επιχειρήσεων με υποθήκη την α΄ κατοικία

- Δεν εμφανίζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κστά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος

- Έχει χορηγηθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022

Αιτήσεις έως 31/7

Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete.

Το πρώτο βήμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Η βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί.