A- A+
Στα 1,40 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο
«Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βάζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% επί του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου, στέλνοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τα 1,046 ευρώ ανά λίτρο που βρίσκεται σήμερα, στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο, με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές του εμπορεύματος.

Σύμφωνα με αυτήν, θα υπάρξει εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και θα ανέλθει στο 80% επί του τρέχοντος επιπέδου του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Ετσι, εκτός από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40%, θα προκύψει και μία μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8% περίπου.

Μέτρα για τους ασθενέστερους

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου που ανακοίνωσε το μέτρο τόνισε ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Σενάρια που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρείς ζώνες ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.

Ο κ. Οικονόμου πάντως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους να επιτρέψουν ώστε η εξίσωση του φόρου να γίνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 80%.