A- A+
Συνάντηση εξπρές Σαμαρά - Βενιζέλου - Στη θέση του ο Παπαδήμος μέχρι νεωτέρας (upd2)
Μόλις 15 λεπτά διήρκησε η συνάντηση των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παρά τη βούλησή τους για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Παραμένει ο Παπαδήμος Πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:13

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης ή μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η μόνη περίπτωση για σχηματισμό κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να στηριχθούν από κάποιο τρίτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει ήδη αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν έδειξε διατεθειμένος να στηρίξει ένα τέτοιο σχήμα.

Βενιζέλος: 5 προϋποθέσεις για κυβέρνηση

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει πέντε σημεία, τα οποία είναι:

- Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

- Δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

- Ο πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

- Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με όριο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την ΕΕ.

- Θέσπιση των ελάχιστων στόχων της κυβέρνησης, όπως: επιμήκυνση των χρεών στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς επιπλέον φόρους, χωρίς επιπλέον οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να ενισχυθεί η ρευστότητα να ξεμπλοκαριστούν μεγάλα έργα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κουβέλης: Αναμένουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αδοξα έληξε και η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Σαμαρά, καθώς ο πρώτος σε δηλώσεις τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί με το ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μία μεταμφιεσμένη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι αναμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.