A- A+
Συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας – Παπαδήμος ο επικρατέστερος για Πρωθυπουργός
Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης με νέο Πρωθυπουργό, κατέληξαν Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το όνομα του νέου Πρωθυπουργού καθώς και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, μετά από δεύτερη συνάντηση των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Επικρατέστερος για να αναλάβει την προεδρία της νέας κυβέρνησης είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λ. Παπαδήμος.

Η συγκεκριμένη επιλογή θα βρει σύμφωνο το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των ευρωπαίων ηγετών, αλλά και της διεθνούς τραπεζικής κοινότητας.



Ο χρονικός ορίζοντας

Όπως ανακοινώθηκε, στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να υλοποιήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δρομολόγηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να καταστεί εφικτή αμέσως μετά η διενέργεια εκλογών, υπό συνθήκες οικονομικής ομαλότητας.

Τις τελικές λεπτομέρειες για τις αρμοδιότητές της θα καθορίσουν συζητήσεις που ξεκινούν άμεσα μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εξεταστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν έως και την οριστική διαμόρφωση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία.

Σημειώνεται η συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου – Σαμαρά διήρκησε 45 λεπτά, ενώ κρατήθηκαν και πρακτικά.

Στο Eurogroup ο Βενιζέλος

Το περιοχόμενο όλης της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του πρώτου πακέτου στήριξης, για την απεμπλοκή του οποίου η ΕΕ είχε θέσει ως προϋπόθεση την επίτευξη συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πρόκειται για 8 δισ. ευρώ, η καταβολή των οποίων αναμένετο με βάση την αρχικό προγραμματισμό στις αρχές Οκτωβρίου.

Η εκταμίευσή τους θα αποτρέψει μία εσωτερική στάση πληρωμών έως και την χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 20 δισ. ευρώ, που αν όλα πάνε καλά θα δοθεί το Φεβρουάριο του 2012.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».