A- A+
Συμφωνία για τη «νέα» Ευρώπη από όλους πλην της Βρετανίας - Όλο το κείμενο της απόφασης
Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, πλην του Βρετανού Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία μίας δημοσιονομικής ένωσης, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται η απόφαση για μια ισχυρότερη οικονομική ένωση, η οποία συνεπάγεται δράση σε δύο κατευθύνσεις:

  • Ενα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής,
  • Ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης που διαθέτουμε ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Η Βρετανία, διά του Πρωθυπουργού της Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε ουσιαστικά βέτο στις συγκεκριμένες αποφάσεις, ενώ οι Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία, θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη συμφωνία κατόπιν εσωτερικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σε σχέση με τα ελληνικά ζητήματα, ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος τόνισε στη συνέντευξη τύπου ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θα προχωρήσει κανονικά.

Μπορείτε να «κατεβάσετε» ολόκληρο το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΔΩ.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να θεσπίσουν ένα νέο δημοσιονομικό κανόνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

-Οι προϋπολογισμοί των γενικών κυβερνήσεων θα είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί.

Η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν, κατά γενικό κανόνα, το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ.

- Ένας τέτοιος κανόνας θα περιληφθεί επίσης στα εθνικά νομικά συστήματα των κρατών μελών σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο. Ο κανόνας θα περιλαμβάνει αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης.

Θα καθορίζεται από το κάθε κράτος μέλος βάσει αρχών που προτείνονται από την Επιτροπή.

- Τα κράτη μέλη θα συγκλίνουν προς το καθορισμένο για το καθένα επίπεδο αναφοράς, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα προταθεί από την Επιτροπή.

-Τα κράτη μέλη που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματικά διατηρήσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων.

Η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια, θα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

- Θα θεσπιστεί μηχανισμός για την εκ των προτέρων υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τα εθνικά σχέδια έκδοσης χρεογράφων.

Ενίσχυση των εργαλείων σταθεροποίησης

Στην απόφαση των ευρωπαίων ηγετών επισημαίνεται ότι οι πλέον μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνδυαστούν με άμεση δράση για τη δυναμική αντιμετώπιση των τρεχουσών εντάσεων στις αγορές.

Η μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εφαρμοστεί με γοργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να επισπευσθεί η έναρξη ισχύος της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Ιούλιο του 2012.

Η δύναμη πυρός των ταμείων διάσωσης

Σε ό,τι αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ως προς τα ακόλουθα:

-το ΕΤΧΣ θα παραμείνει ενεργό στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που έχουν δρομολογηθεί έως τα μέσα του 2013, όπως προβλέπεται στη συμφωνία – πλαίσιο και θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των εν εξελίξει προγραμμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες.

-τον Μάρτιο του 2012, θα επανεξεταστεί η επάρκεια του συνολικού ανώτατου ορίου του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ, που ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ (670 δισεκατομμύρια δολάρια)•

- τα κράτη μέλη του ευρώ και τα λοιπά κράτη μέλη θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν εντός δεκαημέρου τη χορήγηση στο ΔΝΤ πρόσθετων πόρων ύψους 200 δισ. ευρώ (270 δισ. δολαρίων), υπό τη μορφή διμερών δανείων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όχι σε νέο PSI

Επιπλέον, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αποτυπώνεται η συμφωνία για να μην υπάρξει ξανά στο μέλλον χρεοκοπία χώρας – μέλους της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή ομολογιούχων, όπως συνέβη στην ελληνική περίπτωση με το PSI.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα τηρήσουμε αυστηρά τις καθιερωμένες αρχές και πρακτικές του ΔΝΤ».

Παράλληλα, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ρητά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου και στις 26/27 Οκτωβρίου σχετικά με το ελληνικό χρέος έχουν μοναδικό και έκτακτο χαρακτήρα.

Στους όρους όλων των νέων ομολόγων δημοσίου σε ευρώ θα περιληφθούν τυποποιημένες και πανομοιότυπες ρήτρες συλλογικής δράσης, ώστε να διαφυλαχθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Τέλος, για να διασφαλιστεί η ικανότητα του ΕΜΣ να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις σε όλες τις περιστάσεις, οι κανόνες ψηφοφορίας στο πλαίσιο του ΕΜΣ θα τροποποιηθούν ώστε να περιληφθεί διαδικασία εκτάκτου ανάγκης.

Ο κανόνας της αμοιβαίας συμφωνίας θα αντικατασταθεί από ειδική πλειοψηφία 85% σε περίπτωση που η Επιτροπή και η ΕΚΤ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η λήψη επείγουσας απόφασης για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, όταν απειλείται η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Χωρίς 4 μέλη της συνεχίζει η ΕΕ - Σε τι δεν συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

* Ποτέ ξανά PSI σαν το ελληνικό στην Ευρωζώνη – Έτοιμες οι προτάσεις για τη «νέα» Ένωση

* Ελληνική «Ανάσταση» μέσω ...Βρυξελλών «βλέπουν» στην Αθήνα - Που πηγάζει η αισιοδοξία

* Standard & Poor’s: Εντός ευρωζώνης η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες

* Deutsche Bank: Στα ρίσκα του 2012 η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

* Προς υποβάθμιση …όλη η Ευρωζώνη από την Standard & Poor’s

* Μπαρόζο: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της