A- A+
Σε τράπεζες των Βαλκανίων κατευθύνθηκαν καταθέσεις που έφυγαν από την Ελλάδα
Σε πιστωτικά ιδρύματα των Βαλκανίων κατευθύνθηκε ένα μέρος των καταθέσεων που διέρρευσαν από τις ελληνικές τράπεζες από το 2008 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι καταθέσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία σημείωσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης και έως το 2015, αύξηση 10% και 8% αντίστοιχα έναντι πτώσης 23% στην Ελλάδα

Ποιοι πήγαν τα λεφτά εκεί

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διαβλέποντας τους κινδύνους από την επικίνδυνη πορεία της χώρας άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία - Ρουμανία, μετέφεραν εκεί κεφάλαια, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.

Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρήκαν εύκολα τη σχετική καθοδήγηση τόσο από στελέχη ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία στις δύο χώρες μέσω θυγατρικών, αλλά και μέσω εξειδικευμένων συμβούλων.

Ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες μετέφεραν αποταμιεύσεις σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το ποσό της διαρροής

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Εκ των υστέρων η απόφασή τους αποδείχθηκε σωτήρια,καθώς στο τέλος Ιουνίου 2015 έγινε αυτό που ήταν τόσο πιθανό να συμβεί "όσο να μην ανατείλει ένα πρωί ο ήλιος", δηλαδή τα capital controls.

Στο διάστημα 2008 - Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-46,1%), ενώ στο ίδιο διάστημα στη Βουλγαρία έχουν ενισχυθεί κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,5%.