A- A+
Σε προ μνημονίου επίπεδα η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων - Στοιχεία της ΤτΕ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010 υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η μέση απόδοση των λογαριασμών προθεσμίας διάρκειας έως και ενός έτους διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2013 στο 3,28%, χαμηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Η σύγκριση με τα υψηλά του 2012 δείχνει μία πτώση της τάξης του 35%, ενώ από την αρχή του χρόνου η μείωση των αποδόσεων διαμορφώνεται σε 30%.

Πλέον, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό 40 μηνών, έχει επιστρέψει δηλαδή σε επίπεδα πριν την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή του μνημονίου.

Νέα πτώση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Moneyonline.gr, τα επιτόκια κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά και το Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα στατιστικά δεδομένα που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχει κλείσει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων, προβλέποντας υποχώρηση των μέσων επιτοκίων «αρκετά κάτω από το 3%» το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται στην κλίση της καμπύλης των επιτοκίων, η οποία εδώ και μερικούς μήνες είναι αρνητική.

Δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια προσφέρονται για τα προϊόντα με τις πιο κοντινές διάρκειες και όσο αυξάνεται ο χρόνο ωρίμανσης υποχωρούν.

Σύγκριση επιτοκίων

Για να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας και να συγκρίνετε τα προϊόντα όλης της αγοράς, χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.