A- A+
Σε δύο δόσεις θα δίνεται το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ - Τα κριτήρια και η διαδικασία

Τμηματικά σε δύο ισόποσες δόσεις θα χορηγείται το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ στις γεννήσεις που γίνονται από την Πρωτοχρονιά του 2020.

Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Σύμφωνα με αυτήν, η πρώτη δόση των 1000 ευρώ θα δίνεται την τελευταία ημέρα του μήνα από την γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση στο τέλος του έκτου μήνα μετά την γέννηση.

Η διαδικασία

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίησή τους όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το μητρώο πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Θα εκδίδεται έτσι δήλωση της γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα και το ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Η τελευταία θα αποστέλλεται επίσης ηλεκτρονικά σε μια σειρά από φορείς, όπως στο μητρώο του ΑΜΚΑ, στο μητρώο του ΑΦΜ και στο δημοτολόγιο.

Έτσι θα διεκπεραιώνεται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ, η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται και τρίτα μητρώα, όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.

Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms, είτε με email, αναφορικά με την εξέλιξη της, με την απόδοση ΑΜΚΑ, με την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες, επίσης θα ενημερώνονται και γι' αυτές.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Τα πρώτα 1.000 ευρώ θα δίνονται χωρίς την υποβολή αίτησης και τα επόμενα εντός έξι μηνών από την υποβολή της.

Το βοήθημα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από φόρους και εισφορές, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ισοδύναμο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ (70.000 για νέα ζευγάρια), υπό την προϋπόθεση πως έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης παιδιού φορολογικό έτος.

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτει μια από τις εξής ιδιότητες:

  • Έλληνα πολίτη
  • Ομογενούς αλλοδαπού, που διαθέτει δελτίο ομογενούς
  • Πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
  • Πολίτη κράτους που ανήκει στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή πολίτη της Ελβετίας
  • Υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος, στον οποίο έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας
  • Ανιθαγενούς του οποίου το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις του ν.139/1975 (Α' 176)
  • Πολίτη τρίτης χώρας στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
  • Πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος δεν εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ' εξαίρεση, για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από το 2012 και μετά.