A- A+
Λουκέτο ή "πόρτα" στα τραπεζικά καταστήματα αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί περιορισμός στον αριθμό των πελατών που μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέσα σε ένα τραπεζικό κατάστημα ή ακόμη και κλεισίματος του δικτύου, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα υπάρχει ουσιαστικά "πόρτα" σε κάθε τραπεζικό κατάστημα και θα ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπαίνουν για συναλλαγή μέσα.

Ενδεχομένως το πλαφόν να μπει στα 5 άτομα. Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα ισχύει και για τις εφορίες.

Πάντως, την Παρασκευή το απόγευμα από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Επίσης για μία ακόμη φορά γίνεται έκκληση στους πολίτες να προτιμούν τα εναλλακτικά δίκτυα για τις συναλλαγές τους και όχι τα καταστήματα.

Το ολικό λουκέτο

Ως έσχατο μέτρο προστασίας της κοινότητας από τον κορωνοϊό η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μία λύση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποφασιστεί εάν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού πολιτών σε κλειστούς χώρους αυστηροποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.

Αυττονόητο είναι ότι σε όποιο κατάστημα διαπιστωθεί κρούσμα κορωνοϊού θα κλείνει, ώστε να ακολουθήσει απολύμανση, ενώ θα τίθεται σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού του για 14 ημέρες.

Οι τράπεζες διαθέτουν προσωπικό που θα αναπληρώσει τους εργαζομένους για αυτό το διάστημα, ώστε σε μία ή δύο εργάσιμες ημέρες το κατάστημα να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση

Προτεραιότητα για τις τράπεζες αποτελεί η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, αλλά μόνο με φυσική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη κι αν διαταχθεί ως έσχατη λύση από την κυβέρνηση το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτιμάται ότι μέρος του δικτύου θα παραμείνει ανοιχτό για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Κάτι ανάλογο είχε εφαρμοστεί και μετά την επιβολή των capital controls, όπου λόγω της τραπεζικής αργίας τα καταστήματα έκλεισαν.

Ένα μέρος του δικτύου όμως συνέχισε να λειτουργεί, με ελεγχόμενη πρόσβαση των πελατών, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες έχουν εκσυγχρονιστεί έκτοτε, παρέχοντας μεγάλο εύρος υπηρεσιών μέσω των εναλλακτικών δικτύων, που καθιστούν αχρείαστη την επίσκεψη σε κατάστημα.

Ενώ ο αριθμός των χρεωστικών καρτών και των λογαριασμών e-banking έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σε αντίθεση με το 2015 που μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, δεν διέθετε αυτά τα μέσα.

Διαβάστε επίσης

* Προστασία από τον κορωνοϊό - Τι γίνεται online χωρίς επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα