A- A+
Saxo Bank: Μήπως ήλθε ο καιρός για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές;
Τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που κρύβει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αναλύει σε ειδικό report που έδωσε στη δημοσιότητα η Saxo Bank. Δυνατότητα 10πλασιασμού του κεφαλαίου.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, «αάν κοιτάξουμε την απόδοση του ΧΑ τα τελευταία τρία χρόνια, είναι εμφανές ότι οι ελληνικές μετοχές πέρασαν έντονες στιγμές. Οι τράπεζες κατέρρευσαν, υπάρχει ύφεση και οι επενδυτές ανησυχούν για τις κρατικοποιήσεις και το ποιο νόμισμα θα ισχύει όταν θελήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους».

Σύμφωνα με τη Saxo Bank, οι επενδυτές παρακολουθούν το ΧΑ να βρίσκεται στις 30 μονάδες όσο ο δείκτης Stoxx600 βρίσκεται στο επίπεδο των 125 μονάδων για μια περίοδο που δεν ξεπερνά τα τρία έτη, γεγονός ενδεικτικό για τις απώλειες που έχουν υπάρξει, το οποίο τους καθιστά σκεπτικούς σχετικά με την πιθανότητα επανεπένδυσης στον ελληνικό δείκτη.

«Όμως ακριβώς τη στιγμή που η ψυχολογία της αγοράς ή των επενδυτών είναι στον πάτο, τότε είναι η στιγμή να αντιδράσετε εσείς» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «όταν οι επενδυτές τρέχουν να φύγουν από την μπροστινή πόρτα, εσείς πρέπει να μπείτε από την πίσω πόρτα».

Συγκεκριμένα, προτρέπουν τους επενδυτές: «Κοιτάξτε γύρω σας, σκεφτείτε, αξιολογήστε και αποφασίστε. Ίσως χάσετε το 100% των χρημάτων σας, όμως μπορεί να πάρετε πίσω 2, 3, 5 ή ακόμα και 10 φορές τα χρήματά σας, και εάν τα πράγματα έχουν έτσι ίσως να θελήσετε να επενδύσετε. Αρκεί να γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση».

Συμπέρασμα

Οι αναλυτές της Saxo Bank καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:

«Ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε την Ελλάδα για ακόμα μια φορά. Γενικά όμως θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις πριν η κατάσταση γίνει πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Η κυβέρνηση πρέπει να παράγει αποτελέσματα και ένα από τα πιο σημαντικά είναι να βρει έναν συμβιβασμό με την Τρόικα.

Δεύτερον, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει σαν να μην υπάρχει επιστροφή γιατί δεν υπάρχει.

Αυτό το γεγονός λογικά θα πρέπει να ωθήσει κάποιες ελληνικές μετοχές να αποδώσουν.

Ωστόσο, για να είναι η κατάσταση πλήρως ασφαλής πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ισπανία. Υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις, όμως οι αποδόσεις από την άλλη μεριά θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακές.

Ο κάθε επενδυτής όμως θα πρέπει να αποφασίσει μόνος ή μόνη της».