A- A+
Public Issue: Ξανά πρώτη μετά από μήνες η ΝΔ - Στη μισή μονάδα η διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται για πρώτη φορά μετά από μήνες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διατηρώντας προβάδισμα μισής μονάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα skai.gr, μετά την αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό για τη χώρα μας, αλλαγή κλίματος καταγράφεται και στο εσωτερικό.

H πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και η ανακούφιση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου με την οποία ξεκλειδώθηκε η δόση για την Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ταλαιπωρημένη από τα αλλεπάλληλα μέτρα κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το μέλλον με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αναλυτικότερα, η εκτίμηση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων έχει ως εξής:

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με 44% έναντι 39% της ΝΔ τον Ιανουάριο, ωστόσο συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2011 - οπότε η η αξιωματική αντιπολίτευση προηγούνταν με 25 μονάδες (60% έναντι 25%), η διαφορά έχει μειωθεί θεαματικά.

Όσον αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, η πλειοψηφία θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται, προκρίνοντας την πολιτική σταθερότητα.

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 25% σε σωστή, 5% ούτε σε σωστή ούτε λάθος, ενώ γνώμη δεν εκφράζει το 2%.

Σωστή κατεύθυνση

Πάντως, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση έχει αυξηθεί από το 7% τον Ιανουάριο του 2012 στο 25% τον Ιανουάριο του 2013, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση έχει υποχωρήσει από το 87% πέρυσι στο 68% εφέτος τον ίδιο μήνα.

Ικανοποίηση από την προσωπική τους ζωή εξέφραζε τον Ιανουάριο του 2012 το 15% των ερωτηθέντων έναντι 24% τον Ιανουάριο του 2013, ενώ δυσαρεστημένοι εμφανίζονταν τον Ιανουάριο του 2012 το 85% των ερωτηθέντων έναντι 75% τον Ιανουάριο του 2013.

Επίσης, καταγράφεται σημαντική μείωση του ποσοστού των ερωτηθέντων που υποστηρίζει ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, από 61% τον Ιανουάριο του 2012 σε 38% τον Ιανουάριο του 2013, άνοδος του ποσοστού που θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει το ίδιο (34% τον Ιανουάριο του 2013 έναντι 26% πέρυσι τον ίδιο μήνα) και άνοδος 16 μονάδων όσων αναφέρουν ότι δουλεύει καλύτερα (από 10% πέρυσι στο 26% εφέτος).

Οι προσδοκίες

Όσον αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση το ποσοστό αυτών που λένε ότι θα καλυτερέψει παραμένει το ίδιο με το Δεκέμβριο του 2012 (7%), αυτοί που λένε ότι θα μείνει η ίδια/ χωρίς γνώμη καταγράφουν μικρή αύξηση (από 25% στο 28% τον Ιανουάριο), ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει σημειώνει αποκλιμάκωση 4 ποσοστιαίων μονάδων (από 69% στο 65%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός μήνα βελτιώνονται και οι προσδοκίες για την κατάσταση της οικονομίας την προσεχή πενταετία. Συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2012 που το 37% δήλωνε ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει, τον Ιανουάριο η εκτίμηση αυτή φτάνει στο 43%.

Αυτοί που δηλώνουν ότι θα μείνει η ίδια/ χωρίς γνώμη καταγράφουν μικρή πτώση (από 28% το Δεκέμβριο στο 25% τον Ιανουάριο), ενώ μείωση συνακόλουθα καταγράφεται στο ποσοστό αυτών που απαντούν ότι θα χειροτερέψει (36% το Δεκέμβριο έναντι 31% τον Ιανουάριο).