A- A+
Πτώση ενοικίων σε κέντρο Αθήνας και Νότια Προάστια μετά από δύο χρόνια ανόδου - Ολες οι μεταβολές

Πτωτικά κινήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 τα ενοίκια σε δύο περιοχές που είχαν σημειώσει αλματώδη άνοδο την τελευταία διετία. Το κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια.

Πρόκειται για δύο περιοχές που σημείωσαν εντυπωσιακές επιδόσεις από το 2017 λόγω της μεγάλης άνθησης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και της ζήτησης από το εξωτερικό, λόγω της Golden Visa.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αγγελιών spitogatos.gr, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, τα μέσα ενοίκια των κατοικιών υποχώρησαν στην Αθήνα κατά 5,70% και στα Νότια Προάστια κατά 0,70%.

Πρόκειται για τις δύο περιοχές με τις υψηλότερες μέσες τιμές ενοικίασης: 9,38 ευρώ ανά τ.μ. στο κέντρο και 10,56 ευρώ ανά τ.μ. στα νότια, με βάση τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2019.

Σημειώνεται πως αυτές είναι οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης, με βάση τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο spitogatos.gr.

Ποιες περιοχές ανακάμπτουν

Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές που μέσα σε ένα χρόνο οι ζητούμενες τιμές ενοικίασεις αυξήθηκαν έως και κατά 32%.

Πρόκειται κυρίως για συνοικίες με χαμηλότερα ενοίκια που λόγω της άνθησης της κτηματαγοράς έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιοχές στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας, που είχαν μείνει πίσω στην κούρσα της ανόδου τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές: