A- A+
«Ψήνουν» (;) λύση για το ελληνικό χρέος Γερμανοί και Γάλλοι - Μυστική συνάντηση
Με θέμα την Ελλάδα συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, χωρίς να προσκαλέσουν τον Έλληνα ομόλογό τους.

Η μυστική συνάντηση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «The Wall Street Journal», στο δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε στους ομολόγους του, σε άλλο κτίριο της Κομισιόν γινόταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Σε αυτήν παραβρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υψηλόβαθμα στελέχη από την Ευρωζώνη και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν σε απέναντι κτίριο κι ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του συμβουλίου.

Λύση για το χρέος

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν δύο θέματα που απειλούν να διαταράξουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Πρώτον, πώς θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας για το δεύτερο μισό του έτους, το οποίο εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ με 6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, αναφέρουν οι πηγές της WSJ. Το σχόλιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ήταν το εξής: «Πάντα γίνονται τέτοιες συναντήσεις, γιατί σας εκπλήσσει;».