A- A+
Ψήφος εμπιστοσύνης στις προθεσμιακές καταθέσεις - Πώς ανέβηκαν σε υψηλό 3 ετών
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015 έχουν πλέον αναρριχηθεί τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, που ξεπέρασαν τα 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούλιο τα χρήματα που ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας 13 συνεχείς μήνες ανόδου.

Σε αυτό το διάστημα, τα υπόλοιπα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς έχουν ενισχυθεί κατά 4,25 δισ. ευρώ έναντι ανόδου 2,68 δισ. ευρώ των υπολοίπων στους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Από πού προήλθαν τα λεφτά

Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών που καταγράφονται προήλθε από το νέο χρήμα. Δηλαδή από καταθέσεις που είχαν μετατραπεί σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων και που είχαν αναληφθεί σε φυσική μορφή, κυρίως το α΄ εξάμηνο του 2015.

Μετά το κλείσιμο των τριών τελευταίων αξιολογήσεων του μνημονίου, και κυρίως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης κομβικής όπως αποδείχθηκε για την εμπιστοσύνη, αξιολόγησης, οι καταθέτες άρχισαν να φέρνουν πίσω στο σύστημα χρήματα που βρίσκονταν εκτός.

Κι επειδή τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου και των τρεχούμενων λογαριασμών βρίσκονται στο ναδίρ, κάτω από το 0,10% στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν την πιο αποδοτική, χωρίς ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο, επιλογή.

Τα επιτόκια

Ειδικά για το νέο χρήμα οι τράπεζες προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα υπόλοιπα, τα οποία μέχρι πρότινος ξεπερνούσαν ακόμη και το 1%.

Πλέον κινούνται στην περιοχή του 0,80% - 0,90%, ενώ προσφέρεται και επιβράβευση σε είδος μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των επανατοποθετήσεων στις ελληνικές τράπεζες κατευθύνθηκε στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ο κίνδυνος ...υποτροπής

Φυσικά, η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, καθώς ολοκληρώθηκε το μνημόνιο και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το κλίμα ξαναστραβώσει, αν πχ. η κυβέρνηση μετά τη λήξη του μνημονίου δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα και έρθει σε ρήξη με τους εταίρους, τότε είναι πολύ πιθανό να ξαναδούμε εκροές.

Άλλωστε, τα capital controls, όπως ισχύουν σήμερα, επιτρέπουν την επιστροφή του 100% του νέου χρήματος που γυρίζει στις τράπεζες, εκεί που βρισκόταν πριν: στα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων ή στις τραπεζικές θυρίδες και στα ...στρώματα.

Η πορεία των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων από τον Ιούνιο του 2017
(ποσά σε εκατ. ευρώ)