A- A+
Πρακτική άσκηση για 3 - 6 μήνες με μισθό 570 ευρώ για φοιτητές μέσω των ΑΕΙ

Την καθιέρωση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης για φοιτητές επί πληρωμή σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, σε Πανεπιστήμια που είναι μέρος των σπουδών.

Το σχέδιο περιέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως είπε, ως μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η πρακτική άσκηση εντάσσεται κανονικά μέσα στον χρόνο διάρκειας του προγράμματος σπουδών σε συγκεκριμένα ΑΕΙ.

Η διάρκεια και ο μισθός

Σύμφωνα με την υπουργό, η ακριβής χρονική της διάρκεια (συνήθως από 3 έως 6 μήνες) θα καθορίζεται από τα ιδρύματα, καθώς σε κάθε πρόγραμμα σπουδών η σημασία της πρακτικής άσκησης διαφέρει.

Για την αποτελεσματική διασύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις στο πεδίο της πρακτικής, λειτουργεί η διαδικτυακή υπηρεσία ΑΤΛΑΣ, η οποία αποτελεί μία ενιαία βάση καταγραφής της προσφοράς και της ζήτησης των φοιτητών για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.

Η μηνιαία αποζημίωση για την πρακτική άσκηση σε φορείς του Δημοσίου ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις θα είναι το 80% του κατώτατου βασικού μισθού.

Με δεδομένο πως σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ, οι μικτές απολαβές του φοιτητή θα διαμορφώνονται στα 570 ευρώ περίπου.

ADVERTISEMENT

Ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα ασφαλίζονται από τους φορείς υποδοχής για τον κλάδο του ατυχήματος μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση βαρύνει κυρίως τους φορείς υποδοχής, αλλά προβλέπονται πρόσθετες δυνατότητες.

Ετσι το κόστος αυτής θα μπορεί να βαρύνει και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα πανεπιστήμια.

Δουλειά και σε πολυεθνικές

Μάλιστα, θα είναι εφικτή, κατά την κυρία Κεραμέως, και  η πρακτική άσκηση σε πολυεθνικές εταιρείες με έδρα το εξωτερικό.

Για παράδειγμα, μια διεθνή φαρμακοβιομηχανία, ακόμη κι αν τα κεντρικά της βρίσκονται στο εξωτερικό, θα μπορεί να δέχεται φοιτητές στα γραφεία της στην Ελλάδα.

Αυτό θα ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της πρακτικής άσκησης του φοιτητή καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθώς και η επιτυχής πιστοποίησή της από τον επόπτη πρακτικής άσκησης.

«Αυτό επειδή η πρακτική άσκηση δεν είναι εργασία για να ελέγχεται μόνο από τον φορέα υποδοχής, αλλά είναι μια ακόμη εκπαιδευτική δραστηριότητα, που στοχεύει στην καλύτερη εμπέδωση της γνώσης του φοιτητή» τόνισε η υπουργός.