A- A+
Ποτέ ξανά μετρητά - Οι πελάτες μίας τράπεζας έκαναν σε 1 μήνα όσες πληρωμές έγιναν όλο το 2019

Εντυπωσιακή είναι η στροφή των καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα, που πλέον είναι κυρίαρχο στις συναλλαγές, ακόμη και πολύ χαμηλής αξίας.

Αναμφίβολα η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη των εξελίξεων, καθώς περιόρισε κατακόρυφα τη χρήση των μετρητών και εκτόξευσε αντίστοιχα τις πληρωμές με κάρτα, ακόμη και για μικροποσά.

Ενδεικτικά των τάσεων στην ελληνική αγορά είναι τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η Τράπεζα Πειραιώς για τις συναλλαγές των δικών της πελατών.

Το ρεκόρ του Ιουλίου

Σύμφωνα με αυτές, τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν από τους κατόχους των καρτών της πληρωμές αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλο το 2019 οι πελάτες όλων των τραπεζών είχαν κάνει συναλλαγές αξίας 976 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε 1 μήνα οι πελάτες μίας τράπεζας έκαναν σχεδόν όσες συναλλαγές είχαν γίνει πέρυσι, στο σύνολο της χρονιάς από τους κατόχους καρτών όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, η καθημερινή χρήση των χρεωστικών κυρίως καρτών ακόμη και για συναλλαγές πολύ χαμηλής αξίας έχει οδηγήσει τη μέση αξία ανά πληρωμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα τον Ιούλιο στην Τράπεζα Πειραιώς η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτα διαμορφώθηκε σε μόλις 27 ευρώ περίπου από 66 ευρώ στο σύνολο του 2019 για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Πληρωμές με κινητά

Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις e-συναλλαγές αναμένεται να δώσουν τα νέα πορτοφόλιο που διαθέτουν οι τράπεζες μέσω κινητών συσκευών.

Με αυτά οι πελάτες τους μπορούν μέσω εφαρμογών στο κινητό τους τηλέφωνο να πληρώσουν σε φυσικό τερματικό POS χωρίς να βγάλουν από το πορτοφόλι τους τη φυσική κάρτα.

Ήδη τέσσερα apps της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, ενώ μέσα στο 2020 αναμένεται η ενεργοποίηση περισσότερων εργαλείων από όλους τους συστημικούς ομίλους.

Διαβάστε επίσης

* Διαθέσιμο και τέταρτο wallet στην Ελλάδα για να πληρώνετε παντού με το κινητό σας