A- A+
Πότε οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες για να σηκώσουμε τις καταθέσεις μας σε μετρητά

Προμήθειες ακόμη και για να πάρουμε τα χρήματα που έχουμε στο λογαριασμό μας σε μετρητά, έχουν αρχίσει να χρεώνουν οι τράπεζες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι εποχές που οι καταθέτες έκαναν παραγγελίες μετρητών την περασμένη δεκαετία, υπό τον κίνδυνο κουρέματος των χρημάτων τους ή επιστροφής στη δραχμή, έχουν περάσει.

Εκείνη την περίοδο οι χρηματαποστολές είχαν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, επιβαρύνοντας τις τράπεζες με σημαντικό λειτουργικό κόστος.

Πελάτες ζητούσαν να σηκώσουν σε μία ημέρα ακόμη και όλα τους τα χρήματα, 20.000, 50.000, 100.000 ευρώ ή και περισσότερα.

Επειδή τα καταστήματα δεν διέθεταν τόσο μεγάλο απόθεμα χαρτονομισμάτων, γίνονταν παραγγελίες από τις κεντρικές αποθήκες φύλαξης χαρτονομισμάτων.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα η ζήτηση για μετρητά έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στο σύστημα και δεν υπάρχει ανάγκη φύλαξης καταθέσεων εκτός τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε ανάληψη καταθέσεων μεγάλων χρηματικών ποσών, καλούνται να επιβαρυνθούν με το κόστος της τράπεζας για τη μεταφορά τους.

Δηλαδή, ο καταθέτης για να έχει πρόσβαση στα χρήματά του σε φυσική μορφή, καλείται να πληρώσει μία προμήθεια, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αμελητέα.

Αναζητήσαμε τις σχετικές χρεώσεις στα επίσημα τιμολόγια των τραπεζών και από την έρευνα προέκυψε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η ανάληψη μετρητών μεγάλης αξίας, πλέον κοστίζει.

Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να καταθέσουν κέρματα στην τράπεζά τους ή να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα με άλλα, μεγαλύτερης ή μικρότερης αξίας.

ADVERTISEMENT

Οι χρεώσεις

Αναλυτικότερα, εντοπίσαμε τις ακόλουθες προμήθειες, που σχετίζονται με τη διαχείριση μετρητών:

Alpha Bank

Χρεώνει προμήθεια για χρηματαποστολές που εκτελούνται για λογαριασμό των πελατών της, καθώς και για τις ανάγκες καταμέτρησης και διαχείρισης μετρητών.

Συγκεκριμένα, θα χρεωθείτε με 0,03% επί του ποσού της ανάληψης χαρτονομισμάτων, με ελάχιστο όριο τα 15 ευρώ, εφόσον πρόκειται για μεγάλο ποσό.

Στην περίπτωση που καταθέσετε κέρματα, θα επιβαρυνθείτε με το 1% της αξίας τους.

Επίσης, εάν θέλετε να ανταλλάξετε χαρτονομίσματα ή κέρματα, θα επιβαρυνθείτε με το 0,15% της αξίας τους, με ελάχιστη προμήθεια τα 5 ευρώ και μέγιστη τα 250 ευρώ.

Αν όμως το ποσό της ανταλλαγής είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ, δεν θα χρεωθείτε τίποτα.


Eurobank

Επιβάλλει προμήθεια ύψους 20 ευρώ, η οποία μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την απόσταση του καταστήματος από το κέντρο ανεφοδιασμού χρηματικού, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Άμεση παραγγελία μετρητών μεγάλου ποσού (έκτακτη χρηματαποστολή)

- Χρηματαποστολή κατόπιν αιτήματος για κέρματα ή χαρτονομίσματα συγκεκριμένης αξίας

Επίσης, επιβαρύνεστε με προμήθεια εάν ανταλλάξετε κέρματα με μετρητά ή το αντίστροφο:

- 1%, με ελάχιστο τα 5 ευρώ και μέγιστο τα 200 ευρώ για ανταλλαγή κερμάτων με χαρτονομίσματα

- 0,5% με ελάχιστο τα 5 ευρώ και μέγιστο τα 200 ευρώ για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων με κέρματα

- 0,15% με ελάχιστο τα 5 ευρώ και μέγιστο τα 200 ευρώ για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων με χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας

ADVERTISEMENT

Εθνική Τράπεζα

Θα σας χρεώσει σε περίπτωση που θέλετε να ανταλλάξετε κέρματα με χαρτονομίσματα ή το ανάποδο.

Η προμήθεια θα ανέλθει σε 0,15% επί του ποσού της ανταλλαγής, με ελάχιστο τα 5 ευρώ και μέγιστο τα 250 ευρώ.

Αν θέλετε να ανταλλάξετε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, θα επιβαρυνθείτε με 0,15% της αξίας του, με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 300 ευρώ.

Για παράδειγμα, εάν ανταλλάξετε ένα 500ευρω με χαρτονομίσματα χαμηλότερης αξίας, θα πάρετε πίσω 497 ευρώ.


Τράπεζα Πειραιώς

Επιβάλλει χρεώσεις σε ανταλλαγές χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας και για την κατάθεση κερμάτων σε λογαριασμό σας.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις ανέρχονται σε:

- 0,15%, με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 300 ευρώ, αν ανταλλάξετε χαρτονομίσματα των 500 και των 200 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας.

- 0,50% με μέγιστο τα 100 ευρώ επί των κερμάτων που καταθέτετε στο λογαριασμό σας μέσω ειδικών μηχανημάτων (Mass Coin)