A- A+
Πόσους λογαριασμούς πληρώνουμε κάθε χρόνο μέσω e-banking - Πώς να αποφύγετε τις προμήθειες

Σταθερά ανοδικές τάσεις εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι πληρωμές λογαριασμών μέσω του e-banking.

Κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 28,9 εκατ. συναλλαγές που αφορούν άμεσες χρεώσεις, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η αξία των πληρωμών που έγιναν παρουσίασε ανάλογη αύξηση (+8%) την ίδια περίοδο, φτάνοντας συνολικά τα 9 δισ. ευρώ!

Στα 300 ευρώ η μέση ετήσια δαπάνη

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη με χρήση άμεσων χρεώσεων διαμορφώθηκε στα 311 ευρώ.

Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά παρατηρείται μία μείωση της τάξης του 2% στο ποσό αυτό, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο αριθμό πολιτών που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Δηλαδή, η χρήση του e-banking για τις συγκεκριμένες πληρωμές έχει επεκταθεί σε περισσότερους και σε μικρότερης αξίας λογαριασμούς, που πλέον εξοφλούνται online.

ADVERTISEMENT

Οι προμήθειες και πως να τις αποφύγετε

Μέσω αυτών των συναλλαγών οι πολίτες δαπανούν ένα σημαντικό ποσό για προμήθειες που καταβάλλουν στις τράπεζες για τις υπηρσεσίες άμεσων χρεώσεων.

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την εφορία και κάποια ασφαλιστικά Ταμεία, οι πληρωμές τρίτων μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών έχουν κόστος.

Ενδεικτικά, σε μερικές από τις δημοφιλέστερες συναλλαγές που γίνονται μέσω e-banking εφαρμόζονται οι ακόλουθες προμήθειες:

Πώς να αποφύγετε τις χρεώσεις

Τις χρεώσεις αυτές μπορείτε υπό προϋποθέσεις να τις αποφύγετε.

Σε αυτή τη φάση, υπάρχουν δύο τρόποι:

1) Χρησιμοποιήστε τα απευθείας κανάλια των εταιρειών

Οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είτε μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους ή μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές, δίνουν τη δυνατότητα απευθείας πληρωμής των λογαριασμών τους.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια. Έτσι, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική του κάρτα, εάν θέλει να πληρώσει με χρήματα από το λογαριασμό του ή την πιστωτική του κάρτα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ.

Αν πληρώσετε λογαριασμό της μέσω e-banking θα χρεωθείτε με ένα ποσό από 0,15 έως 0,60 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Ωστόσο, μπορείτε να επισκευθείτε τη διεύθυνση https://epos.dias.com.gr/emerchant/dei-paybill/input.html και να πληρώσετε χωρίς καμία προμήθεια την επιχείρηση με οποιαδήποτε κάρτα σας.


ADVERTISEMENT


2) Δώστε πάγια εντολή

Μπορείτε είτε στην τράπεζα ή στην επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η τελευταία, να ζητήσετε την ενεργοποίηση μίας πάγιας εντολής.

Σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επιβαρυνθείτε με προμήθεια για κάθε πληρωμή λογαριασμού.