A- A+
Πόσο θα ακριβύνει το ρεύμα από το 2012 - Προς μείωση το τέλος της ΕΡΤ
Μεσοσταθμική αύξηση στο κόστος του ρεύματος κατά 9,2% για το 2012 αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Τον Ιανουάριο οι τελικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ.

Από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας).

Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής – η οποία έχει να μεταβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια με μόνη εξαίρεση τη μείωση των τιμολογίων για περίπου 265.000 φτωχά νοικοκυριά που έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και περίπου 100.000 επιπλέον νοικοκυριά που η αίτησή τους εξετάζεται – είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι φυσικά ο μόνος τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία

Το ύψος των αυξήσεων που θα επιβληθούν ανά κατηγορία πελάτη και κατανάλωσης θα διευκρινιστεί μέσα στον Ιανουάριο από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία καλείται να επιμερίσει την αύξηση του 9,2% στις χρεώσεις της.

Δηλαδή τα τελικά τιμολόγια θα καθοριστούν από το 2012, ενώ με μια αρχική προσέγγιση σε ένα μέσο λογαριασμό (100 ευρώ στο τετράμηνο) μαζί με το τέλος ΑΠΕ η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 15 ευρώ.

Το ακριβές ποσό δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τη ΔΕΗ οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, ώστε να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση στις μικρότερες καταναλώσεις και σταδιακά το ποσοστό να αυξάνεται για τις μεγαλύτερες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1100 κιλοβατώρες η αύξηση θα είναι μικρότερη του 9% ενώ για μια μονοκατοικία με κατανάλωση άνω των 2500 κιλοβατωρών στο τετράμηνο η αύξηση θα είναι πάνω από 10%.

Επιπλέον, εξετάζεται ότι η μείωση του τέλους ΕΡΤ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αφού δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το τέλος ΕΡΤ υπέρ των ΑΠΕ, θα γίνει μια έμμεση «προικοδότηση» του λογαριασμού, αφού μέρος της αύξησης για το τέλος ΑΠΕ θα απορροφάται από τη μείωση του τέλους της ΕΡΤ.

Περικοπές στο κόστος λειτουργίας

Για τη μείωση του χρέους της ΔΕΗ (το συσσωρευμένο χρέος της Επιχείρησης στο τέλος του 2011 ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ) το ΥΠΕΚΑ συστήνει στην Επιχείρηση την αξιοποίηση παγίων, ανοίγοντας το δρόμο για να κατευθυνθούν στο χρέος της Επιχειρήσεις ποσά που θα προκύψουν από τις πιθανές πωλήσεις μονάδων της.

Επίσης, προτείνει την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της Επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση παροχών, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο), να προχωρήσει η Επιχείρηση σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο, να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά), να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή, να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων και να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.