A- A+
Πώς να προστατευτείτε όταν αγοράζετε ασφάλιση για το ΙΧ - Όλες οι μορφές απάτης
Αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο τα περιστατικά απάτης στον Κλάδο Αυτοκινήτων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Με βάση τις δηλώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της, οι έρευνες που γίνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυξήθηκαν κατά 34,5%, από 6.589 το 2013 σε 8.861 το 2014.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αύξηση κατά 17,9% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης (από 1.710 περιπτώσεις το 2013 σε 2.016 το 2014).

Οι μορφές απάτης

Με βάση τη συχνότητα εμφάνισης (πρώτη η πιο συχνή περίπτωση) των εντοπισμένων περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης ανά τύπο απάτης, δηλώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:

- Αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος (π.χ. δήλωση εξυπηρέτησης)

- Υπερκοστολόγηση

- Κατασκευή ανύπαρκτου ασφαλιστικού γεγονότος (π.χ. σκηνοθεσία ολικής κλοπής, προγενέστερες ζημιές, κ.τ.λ.)

- Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Πώς να ελέγξετε το συμβόλαιο

Για να ελέγξει ο ασφαλισμένος εάν το συμβόλαιό του δεν είναι πλαστό, θα πρέπει να αποτανθεί στην εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η φερεγγυότητα του ασφαλιστή.

Οι εταιρείες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις αυτές με ευελιξία, αναγνωρίζοντας την ισχύ της ασφάλισης, όταν πρόκειται για κάποιας μορφής αθέτηση του συνεργάτη της.

Αντίθετα τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή όταν ο ασφαλιστής, δεν είναι συνεργάτης της εταιρείας, αλλά είναι ουσιαστικά πρόσωπο που δεν συνδέεται με αυτήν και λειτουργεί για ίδιο και μόνον όφελος.

Από τα στοιχεία για την επαλήθευση των ασφαλισμένων οχημάτων προκύπτει επίσης ότι ένα ποσοστό 10%, διαπιστώνει λάθη στην καταχώριση των δεδομένων του, είτε πρόκειται για ένα στοιχείο στον αριθμό κυκλοφορίας είτε στα στοιχεία του κατόχου.

Στις περιπτώσεις αυτές τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού ο ασφαλισμένος μπορεί να διορθώσει τα στοιχεία του με ένα απλό τηλέφωνο στην ασφαλιστική του εταιρεία.

Η φόρμα ελέγχου στο Κέντρο Πληροφοριών (www.hic.gr)