A- A+
Πώς μπορεί να χαλάσει το deal Εθνικής με Eurobank – Τι απαντά ο Τουρκολιάς στην τρόικα (upd)
Σενάριο ακύρωσης του deal Εθνικής – Eurobank κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην αγορά, με αφορμή την άρνηση της τρόικας να δώσει παράταση στην αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος.

Οι διαδικασίες ενοποίησης των δύο τραπεζικών ομίλων έχουν επιταχυνθεί με στόχο την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει υποβάλει αίτημα στις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δοθεί παράταση στην αύξηση κεφαλαίου, ώστε το νέο σχήμα να απευθυνθεί ως ενιαίος οργανισμός στους επενδυτές.

Ωστόσο, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί αυτό το επιχείρημα και επιμένει οι αυξήσεις κεφαλαίου όλων των συστημικών τραπεζών να ολοκληρωθούν το αργότερο έως και το τέλος Μαΐου.

Η κρατικοποίηση

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει τουλάχιστον το ελάχιστο 10% της έκδοσης νέων μετοχών από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποφύγουν οι σημερινοί της μέτοχοι την απώλεια ελέγχου του management.

Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank, παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων 15 δισ. ευρώ, από το οποίο ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) και με τον αναβαλλόμενο φόρο, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο, το οποίο η Εθνική καλείται να αντλήσει σε μία περίοδο που δεν είναι ευνοϊκή για τον τραπεζικό κλάδο μετά τα γεγονότα της Κύπρου, ενώ το εγχείρημα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι την ίδια περίοδο θα ζητήσουν χρήματα από την αγορά και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Απώλεια management

Από την Εθνική, απαντώντας σε όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η συγχώνευση των δύο ομίλων είναι μη αναστρέψιμη και ότι δεν έχει σημασία εάν θα καλυφθεί το ελάχιστο 10% της αύξησης, αφού και σήμερα η τράπεζα ελέγχεται από το κράτος.

«Τι 90%, τι 100% συμμετοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και στις δύο περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει τη διοίκηση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να μην δοθεί παράταση και τον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική και Eurobank, τονίζουν ότι δεν τίθεται κίνδυνος ακύρωσης του deal, με δεδομένο ότι η δεύτερη είναι θυγατρική τους, γεγονός που τους επιτρέπει να «τρέξουν » δύο παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να διακινδυνεύσει η συγχώνευση.

Το σενάριο του ναυαγίου

Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά στη δυνατότητα του ομίλου να συγκεντρώσει το ελάχιστο 10% των κεφαλαίων που χρειάζεται.

Όπως τονίζουν σχετικά, εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, που σημαίνει ότι θα ελέγχεται πλήρως από την τρόικα, η οποία θα αποκτήσει υπερεξουσίες, έχοντας τη δυνατότητα να αποφασίσει για το μέλλον της Εθνικής, χωρίς να ρωτήσει κανένα...

Αν λοιπόν η τρόικα θεωρεί ασύμφορη τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, δε θα ήταν δύσκολο να βάλει πωλητήριο στη θυγατρική της.

Και με αυτόν τον τρόπο να χαλάσει ένα ακόμη μεγάλο τραπεζικό deal…

Τι λέει ο Τουρκολιάς

«Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση» απάντησε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με σενάρια αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση με τη Eurobank.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι «όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά. «Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση» υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς.