A- A+
Ποιες κάρτες επιβραβεύουν τις αγορές σας όπου κι αν ψωνίσετε - Τα ποσοστά επιστροφής

Τα POS είναι πλέον υποχρεωτικά σε όλους τους κλάδους, κι έτσι οι καταναλωτές μπορούν ελεύθερα να πληρώσουν παντού με οποιαδήποιτε κάρτα τους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν σε κάθε τους συναλλαγή να κερδίσουν επιβράβευση. Να πάρουν δηλαδή πίσω ένα ποσοστό της αξίας κάθε συναλλαγής τους και να το εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Με τον τρόπο αυτό κάθε νοικοκυριό μπορεί να μειώσει τα ετήσια έξοδά του, χωρίς να αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες. Παρά μόνο με τη χρήση της κάρτας του αντί των μετρητών.

Δύο κατηγορίες προγραμμάτων

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφορα συστήματα επιβράβευσης.

Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων είναι ότι η επιβράβευση που προσφέρουν στους κατόχους των καρτών μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο εντός του δικτύου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, η επιβράβευση μπορεί να δίνεται, ανάλογα με το πρόγραμμα, είτε αποκλειστικά στις αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή παντού.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο κανόνας είναι ότι το όφελος σε μη συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις συνεργαζόμενες.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προγράμματα

Σήμερα, θα παρουσιάσουμε τις κάρτες που προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα. Δηλαδή επιβραβεύουν τους κατόχους τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους, όπου κι αν γίνει, σε συνεργαζόμενη επιχείρηση ή μη.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβράβευσης προσφέρονται σε προγράμματα που επιτρέπουν την εξαργύρωση σε μία ή σε λίγο αριθμό επιχειρήσεων.

Έτσι, ο καταναλωτής κερδίζει έως και 2% παντού, αλλά η ανταμοιβή του εξαργυρώνεται σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων ή ακόμη και σε μία μόνο.

Από την άλλη, στα προγράμματα με πολλαπλές επιλογές εξαργύρωσης, το όφελος κατά κατά κανόνα είναι χαμηλότερο και κινείται στη ζώνη του 0,2% - 0,4%.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα για δαπάνες 1.000 ευρώ

Στον ακόλουθο πίνακα θα βρείτε την αξία της επιβράβευσης που θα κερδίσετε για δαπάνες 1.000 ευρώ, σε προγράμματα που ανταμοίβουν τις αγορές σε μη συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Το όφελος σε αυτήν την περίπτωση και η δυνατότητα εξαργύρωσής του έχει ως εξής: