A- A+
Ποιες ασφαλιστικές καλύψεις συστήνεται να επιλέγετε όταν αποκτάτε νέο αυτοκίνητο

Η μεγιστοποίηση της ασφαλιστικής σας κάλυψης σε απρόοπτα γεγονότα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όταν αγοράζετε ένα καινούριο αυτοκίνητο.

Είτε λάβατε χρηματοδότηση ή εξοφλήσατε πλήρως το νέο σας όχημα, η ασφάλειά του πρέπει να καλύπει όσους περισσότερους κινδύνους γίνεται.

Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσετε τα χρήματα που δώσατε για να το αγοράσετε ή αυτά που θα δώσετε στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτικού πλάνου.Τι είναι υποχρεωτικό

Αν αποπληρώσατε πλήρως το νέο σας αυτοκίνητο και έχετε εξ αρχής την πλήρη κυριότητά του, τότε από το νόμο είστε υποχρεωμένοι να το ασφαλίσετε με τις βασικές καλύψεις.

Αν όμως είναι αγορασμένο με χρηματοδότηση τότε θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ προγραμμάτων πυρός - κλοπής ή μικτής ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχετε τη δυνατότητα να το ασφαλίσετε σε όποια εταιρεία θέλετε.

Η αντιπροσωπεία από την οποία αγοράσετε το όχημά σας δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να επιλέξετε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, ακόμη κι αν η αγορά έγινε με δανειακά.

Ποιες καλύψεις προτείνονται

Σύμφωνα με την insurancemarket.gr, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι στο νέο σας συμβόλαιο η ασφαλιζόμενη αξία να είναι ίδια με την αξία που αναγράφεται στο παραστατικό αγοράς του ΙΧ.

Από εκεί και πέρα, η ασφάλεια για καινούργιο αυτοκίνητο συνιστάται να περιέχει τις παρακάτω καλύψεις:

- Κάλυψη πυρός – κλοπής

Προφανώς αν πάρεις βασικό πακέτο δεν θα δεις πουθενά αυτή την κάλυψη. Πρέπει να επιλέξεις την ασφάλεια πυρός-κλοπής ή μικτή.

Τι είναι το πυρός-κλοπής; Είναι ένα πακέτο ασφάλειας που περιλαμβάνει ό,τι και το πακέτο βασικής ασφάλειας, συν κατ’ ελάχιστον την κάλυψη του οχήματος σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής.

Δηλαδή, η ασφάλεια πυρός κλοπής αυτοκινήτου σε καλύπτει για κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ακόμα κι όταν δεν κινείται το αυτοκίνητο.


- Κάλυψη ιδίων ζημιών

Θα βρεις την κάλυψη για ίδιες ζημιές μόνο αν διαλέξεις τη μικτή ασφάλεια.

Ουσιαστικά σε αυτό το είδος ασφάλισης, η ασφαλιστική αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις υλικές ζημίες του οχήματός σου ακόμα και στην περίπτωση που προκαλέσεις εσύ ένα τροχαίο ατύχημα.


- Κάλυψη από φυσικά φαινόμενα

Για την πλημμύρα ή καταιγίδα, το χιόνι, το χαλάζι, την ανεμοθύελλα, τον σεισμό, την κατολίσθηση, την έκρηξη ηφαιστείου, τη λαίλαπα, το τσουνάμι και την καθίζηση που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο όχημά σου, υπάρχει κάλυψη και αυτή είναι εκείνη των φυσικών φαινομένων.

Σημείωσε πως στην πυρός / κλοπής η κάλυψη αυτή συνήθως περιέχεται, ωστόσο για σιγουριά έλεγξε την ανάλυση παροχών.

Επίσης, δες ακριβώς ποια φυσικά φαινόμενα καλύπτει, μιας και η προστασία από χαλάζι σε μερικά προγράμματα παρέχεται με διαφορετική κάλυψη.


- Κάλυψη θραύσης κρυστάλλων

Για ζημιές στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου μετά από θραύση, μπορεί να καλυφθεί το κόστος της επισκευής ή αντικατάστασης για το:

  •     Μπροστινό και πίσω παρμπρίζ
  •     Παράθυρα
  •     Κρυστάλλινες οροφές
  •     Προστατευτικές μεμβράνες των κρυστάλλων
  •     Αισθητήρες βροχής στο παρμπρίζ

- Κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα

Σε περίπτωση που τρακάρεις από αποκλειστική υπαιτιότητα οδηγού άλλου αυτοκινήτου, το οποίο μάλιστα ήταν αποδεδειγμένα ανασφάλιστο κατά το χρόνο επέλευσης του ατυχήματος, τότε ναι μπορείς να αποζημιωθείς.

H ασφαλιστική εταιρεία σε αποζημιώνει γρήγορα και εύκολα για τις υλικές ζημιές, εφόσον το όχημα που σε χτύπησε έχει νόμιμη άδεια, αλλά δεν έχει ασφάλιση.Προτιμήστε ετήσια ασφάλιση

Η ετήσια ασφάλεια είναι σχεδόν πάντα πιο οικονομική από ότι η εξάμηνη, τρίμηνη και μηνιαία ασφάλεια.

Έτσι, για ένα νέο αμάξι μια ετήσια μικτή ασφάλεια μπορεί να συνδυάσει οικονομία και πραγματική κάλυψη.

Αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο σου, μπορείς να συγκρίνεις και να επιλέξεις online την ασφάλιση αυτοκινήτου, με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν, από το να πάρεις -χωρίς έρευνα αγοράς- αυτό που σου προτείνει η αντιπροσωπεία ή η τράπεζα.

Ενδεικτικά μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου με βάση τη διάρκεια κοστίζει:

  • Ετήσια ασφάλεια: 245,07 ευρώ ( 20,42 ευρώ/ μήνα)
  • Εξάμηνη ασφάλεια: 127,76 ευρώ (21,29 ευρώ/ μήνα)
  • Τρίμηνη ασφάλεια: 98,78 (32,92 ευρώ/ μήνα)
  • Μηνιαία ασφάλεια: 61 ευρώ*

Εξάλλου, μέσω του insurancemarket.gr υπάρχει η δυνατότητα για πληρωμή με έως 12 άτοκες δόσεις.

Άρα, υπάρχει τρόπος να εξοφλείς τις υποχρεώσεις σου κάθε μήνα, σαν να είχες μηνιαία ασφάλεια χωρίς όμως να κοστίζει κάτι παραπάνω.