A- A+
Πάρτι στα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος με ετησιοποιημένες αποδόσεως ως 14% το 2023

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν όσοι τοποθετήθηκαν σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις να ξεπερνoύν ακόμη και το 14% σε ετήσια βάση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών όλα τα αμοιβαία κεφάλαια της συγκεκριμένης καταηγορίας, σημειώνουν κέρδη από την αρχή του έτους.

Αυτά κυμαίνονται, όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, από 1,84% έως 7,46%. Δηλαδή σε ετησιοποιημένη βάση, οι αποδόσεις διαμορφώνονται από 3,6% έως 14,5%.

Ο λόγος της ανόδου

Πρόκειται για αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτόκια των σαφώς ασφαλέστερων προθεσμιακών καταθέσεων.

Η επίδοση αυτή καταγράφεται λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων το 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσής τους σημειώθηκε μετά τις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαίου, καθώς η προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ελήφθη από τις αγορές ως σήμα για την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές προεξόφλησαν το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία και έσπευσαν να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους.

Το ερώτημα είναι εάν θα συνεχιστεί η άνοδος μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ADVERTISEMENT

Τι λένε οι αναλυτές

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα να πυροδοτήσει νέο κύκλο ανόδου για τα ελληνικά ομόλογα, βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη προεξοφληθεί. Άρα τα ανοδικά περιθώρια θα μπορούσαν να είναι περιορισμένα.

Από την άλλη όμως, τονίζουν όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Και η τελευταία εξαρτάται άμεσα από τις προσδοκίες που θα καλλιεργήσει για τη δημοσιονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια η νέα κυβέρνηση.

Εάν δε, επαληθευθεί το σενάριο τα ευρωπαϊκά επιτόκια να πιάσουν την οροφή τους το αργότερο έως και το Σεπτέμβριο και ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά ο κύκλος αποκλιμάκωσής τους, ένα νέο ράλι είναι εξαιρετικά πιθανό.

Εξάλλου, με την ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα funds τα οποία αυτήν την στιγμή δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε τίτλους που ανήκουν στην κατηγορία junk, λόγω του καταστατικού τους.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε σε ένα βάθος μερικών μηνών, να εισρεύσουν στην ελληνική αγορά σημαντικά κεφάλαια, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ομολόγων.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις έως σήμερα

Από τις αρχές του 2023 έως τις 22/6, οι αποδόσεις που έχουν πετύχει τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

κλικ για μεγέθυνση