A- A+
Παράταση αιτήσων για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως το τέλος Μαΐου - Το κέρδος ανά δάνειο

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2» έως το τέλος Μαΐου αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δράση που επιδοτεί αρκετά γενναιόδωρα τις δόσεις αυτών των δανείων, προσφέροντας στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Δηλαδή έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019.

Το ύψος της επιδότησης

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδότησης είναι τα εξής:

* Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

* Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.

* Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό της επιδότησης αρχίζει από 80% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, υποχωρεί στο 70% τους επόμενους 3 και στο 60% τους τελευταίους 2 μήνες.

* Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 90% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, υποχωρεί στο 80% τους επόμενους 3 και στο 70% τους τελευταίους 2 μήνες.

ADVERTISEMENT

Οι αιτήσεις έως σήμερα

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε ένα μήνα υποβλήθηκαν συνολικά 31.495 αιτήσεις.

Εξ αυτών, 17.920 είναι αιτήσεις από πολύ μικρές επιχειρήσεις, 9.636 από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 3.325 από μικρές επιχειρήσεις και 614 από μεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγεραμμα επιβραβεύει – για πρώτη φορά – τη συνέπεια και ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών.

ADVERTISEMENT

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας παρουσιάζονται στους ακόλουθους πίνακες:

(κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)