A- A+
Παραμένει το πλαφόν στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου – Ανάσα στα στεγαστικά της κατηγορίας
Νέα ανάσα παίρνουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, αφού διατηρείται το πλαφόν στην ισοτιμία του με το ευρώ και τα επιτόκια του νομίσματος παραμένουν κοντά στο μηδέν.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει το ανώτατο όριο του 1,20 στην ισοτιμία ευρώ – φράγκου, με στόχο να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Το γεγονός αυτό ευνοεί όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο στο ξένο νόμισμα, καθώς ανακόπτει την αύξηση των δόσεων και των συνολικών τους οφειλών σε όρους ευρώ.

Η ανατίμηση και οι δόσεις

Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά από τη σημαντική ανατίμηση του φράγκου, το οποίο μέσα σε τρία χρόνια ενισχύθηκε κατά 27% έναντι του ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε φράγκο υπέστησαν σημαντικές απώλειες, καθώς τόσο η δόση τους, όσο και το υπόλοιπο που χρωστούν στην τράπεζα αυξήθηκε σε ευρώ κατά το ποσοστό της υποτίμησής του έναντι του φράγκου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προστασία στην άνοδο της δόσης (+5%) μπορούσε να επιτευχθεί αν είχε συναφθεί πρόγραμμα ασφάλισης, ωστόσο αυτό δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο αυξάνεται.

Έτσι, αν κάποιος έλαβε το Σεπτέμβριο του 2008 δάνειο 100.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο, το υπόλοιπο αυτό σήμερα αποτιμάται γύρω στα 120.000 ευρώ, ανάλογα με το επιτόκιο και τη διάρκεια που επέλεξε τότε.

Κέρδος από τα επιτόκια

Από την άλλη βέβαια, τα επιτόκια του φράγκου κινούνται σε μηδενικά επίπεδα. Έτσι, μπορεί η δόση να έχει αυξηθεί λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, αλλά η άνοδος αυτή μετριάστηκε λόγω της πτώσης των επιτοκίων του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το libor 3 μηνών με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά της κατηγορίας διαμορφώνεται σε 0,046% όταν το αντίστοιχο euribor διαμορφώνεται στο 0,25%, δηλαδή σε υπερ-πενταπλάσια επίπεδα.

Δηλαδή στα στεγαστικά με ελβετικό φράγκο, το τελικό επιτόκιο εξαρτάται ουσιαστικά μόνο από το περιθώριο spread που έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα.