A- A+
Παραμένει στα 500 ευρώ το όριο για πληρωμές με μετρητά

Δε θα αλλάξει τελικά το πλαφόν που ισχύει σήμερα για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά, μετά από αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν με μετρητά την εξόφληση αποδείξεων λιανικής και τιμολογίων αξίας έως και 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για υψηλότερης αξίας παραστατικά, η εξόφληση θα μπορεί να γίνει μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή με χρήση κάρτας, με έμβασμα ή με ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, το όριο αυτό θα μειωνόταν στα 300 ευρώ, προκαλώντας τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, που ανάγκασαν το ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω.

Στο 30% του εισοδήματος οι e-αποδείξεις

Την ίδια στιγμή όμως οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, που θα έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το ύψος του εισοδήματος για τον υπολογισμό των e-αποδείξεων θα αφαιρούνται η εισφορά αλληλεγγύης και τα έξοδα διατροφής.

Επιπλέον, αν το άθροισμα φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, ενοικίων και δόσεων δανείων ξεπερνά το 60% του πραγματικού εισοδήματος μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της διατροφής, τότε το ποσοστό μειώνεται στο 20% από 30%.