A- A+
ΟΑΕΔ: Μέσω gov οι αιτήσεις αυτοαπασχολούμενων για το επίδομα ανεργίας - Κριτήρια και δικαιούχοι

Με ηλεκτρονικό τρόπο υποβάλλονται πλέον τα αιτήματα λήψης επιδόματος ανεργίας από αυτοαπασχολούμενους που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία →  Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

Κάντε κλικ εδώ για είσοδο στην υπηρεσία

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για τη χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας ο άνεργος θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Συνεχόμενη ασφάλιση

Πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3 ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και καταβολή της ειδικής εισφοράς.

β. Εισόδημα

Το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ,

Για οικογένειες αντίστοιχα, το όριο τίθεται στις 40.000,00 ευρώ.

Για παράδειγμα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του ημερολογιακού έτους 2021, θα ληφθούν υπόψη τα ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ με την αντίστοιχη ένδειξη «ΦΟΡΟΛ. ΕΤΟΣ 2019» και «ΦΟΡΟΛ. ΕΤΟΣ 2020»

Μέχρι λοιπόν την υποβολή της εφετινής δήλωσης, υποβάλλεται η αρχική αίτηση που παραμένει σε εκκρεμότητα.μέχρι να εκδοθεί το εκκαθαριστικό για το φόρο εισοδήματος.

Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προβούν το συντομότερο δυνατό στην υποβολή της δήλωσης τους προκειμένου να προχωρήσουν οι υπηρεσίες στην έκδοση αποφάσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Υπηρεσία θα προβαίνει σε έκδοση απορριπτικής απόφασης λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

γ. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος.

δ. Ο δικαιούχους μετά τη διακοπή επαγγέλματος

• να μην παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να μην αυτοαπασχολείται, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.

• να μην έχει υπαχθεί στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

• να μην λαμβάνει σύνταξη από τον e-Ε.Φ.Κ.Α ή από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση στους ανωτέρω φορείς, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου.

ε. Μεταβίβαση μεριδίου

Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

στ. Λόγοι διακοπής εργασίας

Ο δικαιούχος να μην έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

ζ. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

η. Διακοπή δύο επαγγελμάτων

O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.


ADVERTISEMENT

Το ποσό του βοηθήματος

Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται σε 399,25 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται με την εκάστοτε αναπροσαρμογή του βασικού μηνιαίου ποσού της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Δεν προβλέπεται προσαύξηση ανάλογα με τον αριθμό προστατευομένων μελών της οικογένειας του δικαιούχου, ούτε η καταβολή αναλογούντων Δώρων Εορτών Χριστουγέννων/Νέου Έτους και Πάσχα ούτε η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης (συνεχόμενα ή διακεκομμένα) στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ -τ.ΟΑΕΕ ή τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Συγκεκριμένα η διάρκεια της επιδότησης διαμορφώνεται ως εξής: