A- A+
Ο ΕΦΚΑ θα πληρώνει τις δαπάνες και σε ιδιωτικά νοσοκομεία αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Από το Δημόσιο θα πληρώνονται τα νοσήλεια σε ιδιωτικά νοσοκομεία, εάν ο ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ δεν έχει τη δυνατότητα περίθαλψης από δημόσια δομή, σύμφωνα με νέα απόφαση του ΣτΕ.

Πρόκειται για απόφαση σταθμό, καθώς ανοίγει το δρόμο για χρήση ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων χωρίς ο ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ να διαθέτει ασφαλιστικό συμβόλαιο που να καλύπτει τη σχετική παροχή.

Τι λέει η απόφαση

Αυτό ισχύει στην περίπτωση που στα δημόσια νοσοκομεία είτε δεν υπάρχουν κρεβάτια, είτε δεν υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος διάγνωσης ή θεραπείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ΕΚΦΑ υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, κι όχι μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης.

Απόφαση αυτή ελήφθη κατά την εξέταση οικογένειας που προσέφυγε στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση από τον ΕΦΚΑ των νοσηλείων που τις χρεώθηκαν από ιδιωτικό μαιευτήριο.

Η υπόθεση

Συγκεκριμένα, σύζυγος ασφαλισμένου στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης εισήχθη εκτάκτως το Μάιο του 2004 σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου.

Δύο ημέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Το σύνολο των νοσηλειών από 24.5. έως 29.6.2004 διαμορφώθηκε σε 24.370 ευρώ.

Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε μεν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά  αρνήθηκε να καταβάλει όλο το ποσό  των 24.370 ευρώ και ενέκρινε 8.599 ευρώ.

Ο πατέρας άσκησε ένσταση και πήρε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος ζήτησε και τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ.

Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκε και τελικώς δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα.