A- A+
Αλλαγές στην ταυτοποίησή σας για online αγορές με κάρτα - Οδηγός ανά τράπεζα

Περισσότερες επιλογές προσφέρουν στους κατόχους των καρτών τους που θέλουν να κάνουν online αγορές με κάρτα οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αναγκαίας ταυτοποίησής τους.

Όλες οι τράπεζες έκαναν γνωστές τις νέες απαιτήσεις για μπορέσετε να κάνετε μία αγορά με κάρτα σε e-shop, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Με τον τρόπο αυτό, έχουν δημιουργηθεί νέες δικλείδες ασφαλείας που ουσιαστικά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες να γίνει χρήση της κάρτας σας στο διαδίκτυο από τρίτους, ακόμη κι αν έχουν όλα τα στοιχεία της.

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν εγγραφές σε συγκεκριμένες υπηρεσίες στην τράπεζά τους για να μπορούν να ολοκληρώνουν online αγορές.

Σημειώνεται ότι αν θέλετε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες e-banking, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και online. Δείτε εδώ τις οδηγίες

Εξαιρέσεις

Σε κάθε περίπτωση, η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη εφαρμόζεται για κάθε συναλλαγή με κάρτα σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Συναλλαγές ποσού μικρότερου των 30 ευρώ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη διαδικασία της ισχυρής ταυτοποίησης του πελάτη με αθροιστικό όριο τα 100 ευρώ.

Ωστόσο, αν το άθροισμα των συναλλαγών κάτω από τα 30 ευρώ δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, τότε οι επιτρεπόμενες συναλλαγές αυξάνονται σε 5.

ADVERTISEMENT

Οδηγός ανά τράπεζα

Από εκεί και πέρα κάθε τράπεζα έχει το δικό της σύστημα ταυτοποίησης, με στόχο σε κάθε περίπτωση η διαδικασία να ολοκληρώνεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank

Εφαρμόζονται δύο τρόποι ταυτοποίησης:

- Ταυτοποίηση μέσω των Push Notifications και της εφαρμογής myAlpha Mobile

Ενεργοποιήστε τα Push Notifications στο mobile banking και κάθε φορά που δίνετε εντολή για συναλλαγή στο διαδίκτυο, θα λαμβάνεται στο κινητό μία ειδοποίηση.

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να κάνετε αποδοχή της στην ειδοποίηση που εμφανίζεται στο κινητό σας τηλέφωνο, με χρήση Face ID, Touch ID ή το 4ψήφιο PIN που έχετε δηλώσει στην τράπεζα.

- Ταυτοποίηση με τον 3ψηφιο κωδικό e-com PIN

Πλέον, είναι διαθέσιμη η δυνατότητα ταυτοποίησης, με τη χρήση ενός επιπλέον στοιχείου του e-com PIN.

Πρόκειται για ένα 3ψήφιο κωδικό, που θα ορίσετε εσείς και θα πρέπει να θυμάστε.

Το e-com PIN θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το myAlpha Code (Viber ή SMS) για την ασφαλή ταυτοποίηση των συναλλαγών σας.

Για τον ορισμό του e-com PIN - και μόνο την πρώτη φορά - κατά τη διάρκεια της αγοράς, θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το ΑΦΜ σας σε ειδικό πεδίο που θα εμφανιστεί.

Sτη συνέχεια ακολουθώντας τις οδηγίες, θα πρέπει να ορίσετε το e-com PIN που επιθυμείτε να χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη κάρτα.


ADVERTISEMENT


  • Eurobank

Η τράπεζα προσφέρει τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους ταυτοποίησης των συναλλαγών σας στο διαδίκτυο:

- Με βιομετρικά χαρακτηριστικά

Εφόσον το κινητό σας υποστηρίζει τεχνολογίες βιομετρικής ταυτοποίησης και έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες αυτές και στη συσκευή σας, η ταυτότητά σας μπορεί να εξακριβωθεί:

Με αναγνώριση προσώπου, εφόσον έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Face ID στην εφαρμογή.
ή    

Με με το δακτυλικό αποτύπωμά σας, εφόσον έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Touch ID στην εφαρμογή.

- Με σύνδεση στο Eurobank Mobile App

Εισέρχεστε στην υπηρεσία m-banking ή με το 4ψήφιο PIN που χρησιμοποιείτε για είσοδο στην υπηρεσία ή με τους κωδικούς e-banking σας.

- Με το PIN της κάρτας σας

Εάν δεν έχετε Eurobank Mobile App, πριν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική αγορά σας, στην οθόνη σας βλέπετε ειδοποίηση με τα στοιχεία της συναλλαγής: έμπορος, ποσό, ημερομηνία και αριθμός κάρτας (τελευταία ψηφία).

Για να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας, συμπληρώνετε 2 από τα 4 ψηφία του PIN της κάρτας σας για την εξακρίβωση της ταυτότητάς σας. Τα ψηφία επιλέγονται με τυχαία σειρά κάθε φορά.

Στη συνέχεια, η εξακρίβωση της ταυτότητάς σας γίνεται και με Κωδικό μιας Χρήσης (OTP).

Τον λαμβάνετε με SMS στο κινητό που έχετε δηλώσει στο e-Banking και τον συμπληρώνετε στο πεδίο της ειδοποίησης.


ADVERTISEMENT


  • Εθνική Τράπεζα

Μπορείτε να πραγματοποιείτε την ισχυρή ταυτοποίησή σας στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου με τους ακόλουθους τρόπους:

- Μέσω Mobile Banking

Μπορείτε μέσω της εφαρμογής NBG Mobile Banking να εγκρίνετε τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε με την αποδοχή τους στην ειδοποίηση που λαμβάνετε στο κινητό.

- Μέσω Internet Banking

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην υπηρεσία i-bank Internet Banking της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών για είσοδο στο Internet Banking.

- Μέσω NBG Authenticator

Με τη νέα εφαρμογή NBG Authenticator για κινητά, μπορείτε ακόμα και αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης στο Internet και Mobile Banking της Εθνικής Τράπεζας, να εγκρίνετε  συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου που απαιτούν την ισχυρή ταυτοποίησή σας.


ADVERTISEMENT


  • Τράπεζα Πειραιώς

Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω δύο μεθόδων:

- Αποδοχή με push notification στο winbank mobile app

Η ταυτοποίηση γίνεται με ειδοποίηση στο κινητό και με χρήση των βιομετρικών στοιχείων του κινητού σας ή με τον 4ψήφιο PIN που έχετε δηλώσει στην τράπεζα για την εφαρμογή

- Εισαγωγής κωδικών winbank web Banking συνδυαστικά με extraPIN

Αν δεν έχετε κατεβάσει την εφαρμογή για τα κινητά, θα πρέπει να να διαθέτετε κωδικούς winbank banking και να έχετε δηλωμένο στην Τράπεζα κινητό τηλέφωνο για τη λήψη extraPIN.