A- A+
Νέα πιο ελκυστικά επενδυτικά προϊόντα από τις τράπεζες
Ανασυντάσσονται οι τράπεζες στη λιανική τραπεζική με στόχο να προσελκύσουν καταθετικά κεφάλαια μετά τη λήξη εδώ και λίγους μήνες της «μάχης» των προθεσμιακών καταθέσεων.

Πλέον, με το επιτόκιο του ευρώ στο 1%, τα διατραπεζικά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την ομαλοποίηση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές χρήματος, δεν είναι αναγκαία η προσφορά υψηλών αποδόσεων στους «κλειστούς» λογαριασμούς.

Τραπεζικοί επισημαίνουν ότι ακραία επιτόκια της τάξεως του 7% - 8% δύσκολα θα ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον, που σημαίνει ότι οι καταθέτες θα πρέπει να αποκτήσουν μια περισσότερο... επενδυτική φιλοσοφία στη διαχείριση των αποταμιεύσεών τους, αν θέλουν να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων των τραπεζών δημιουργούν νέες στρατηγικές για την προσέλκυση πελατών στον τομέα των καταθετικώνεπενδυτικών προϊόντων.

Βασικός στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω των νέων προγραμμάτων που διαθέτουν στην αγορά, αποτελεί η προσέλκυση αποταμιευτών που είναι διατεθειμένοι να «κλείσουν» τα κεφάλαιά τους για μεσομακροπρόθεσμο ή μεγαλύτερο διάστημα.
Ενώ πριν από λίγους μήνες το πιο δημοφιλές προϊόν το οποίο προβαλλόταν από τις τράπεζες ήταν οι προθεσμιακές καταθέσεις, σήμερα παρατηρείται στροφή σε νέα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι η μεγαλύτερη διάρκεια και η δυνατότητα κατανομής του κεφαλαίου σε διαφορετικές μορφές επένδυσης, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη μεγαλύτερων τελικών αποδόσεων. Καθιερώνονται και προωθούνται μέσω του retail δικτύου μορφές επένδυσης με βασικό χαρακτηριστικό, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη διάρκεια η οποία μπορεί να εξασφαλίσει υπό προϋποθέσεις και υψηλότερες αποδόσεις.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να διακριθούν στις εξής τρεις κατηγορίες:

1 Καλάθια επενδύσεων. Πρόκειται για επενδυτικά προγράμματα προκαθορισμένης διάρκειας και μέσου κινδύνου. Οι αποδόσεις τους για ένα ποσοστό της συνολικής επένδυσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ως και τετραπλάσιες σε σχέση με τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά ταυτοχρόνως ενέχουν το ρίσκο απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει διότι τα χρήματα του επενδυτή κατανέμονται μεταξύ μιας προθεσμιακής κατάθεσης μικρής διάρκειας με υψηλό επιτόκιο και αμοιβαίων κεφαλαίων. Ετσι ο επενδυτής έχει μηδενικό ρίσκο και εξασφαλισμένη απόδοση για ένα μέρος του κεφαλαίου του, συνήθως για το μισό, αλλά το υπόλοιπο μισό εκτίθεται στους κινδύνους των αγορών μέσω των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που υποχρεωτικά αγοράζει.

Το πλεονέκτημα των σύνθετων προϊόντων είναι ότι ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα επιλογής του είδους του αμοιβαίου κεφαλαίου (ομολογιακό, μεικτό, μετοχικό) στο οποίο θα επενδυθεί ένα μέρος του κεφαλαίου του, ώστε η επένδυση των χρημάτων του να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το προφίλ του. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στην προθεσμιακή κατάθεση, ανάλογα με το ρίσκο που αναλαμβάνεται μέσω των Α/Κ ή με το ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου που επενδύεται σε αυτά. Θετικό χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο σε αυτά τα προγράμματα είναι σχετικά μικρό και μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 5.000 ευρώ.

2 Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου. Επανέρχονται στο προσκήνιο οι επενδύσεις με εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο, έπειτα από αρκετούς μήνες «παροπλισμού» τους λόγω της κρίσης γενικότερα, και ειδικότερα εξαιτίας της κατάρρευσης της Lehman Βrothers, που έπληξε σε έναν βαθμό την αξιοπιστία τους. Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε συντηρητικούς επενδυτές και ως εκ τούτου η ζήτηση για αυτά είναι λογικό να μειώνεται όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και γενικότερα των λογαριασμών με εξασφαλισμένη την τελική απόδοση. Σήμερα, μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, το ενδιαφέρον για αυτά τα προγράμματα βαίνει αυξανόμενο.

Τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία προστέθηκαν στην εν λόγω μορφή επένδυσης αφορούν τόσο τις αξίες αναφοράς, από την πορεία των οποίων εξαρτάται η επιτυχία του στοιχήματος, όσο και τους τρόπους υπολογισμού της απόδοσης. Επιπλέον, μέσα από ορισμένα προϊόντα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική γεωγραφική διασπορά του επενδυόμενου κεφαλαίου, καθώς η τελική απόδοση της επένδυσης μπορεί να εξαρτάται από την πορεία όχι ενός αλλά πολλών δεικτών ή μετοχών από διαφορετικές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνες μπορούν να ποντάρουν με ασφάλεια στα ξένα χρηματιστήρια με πολύ χαμηλό αρχικό κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να ξεκινά από τα 3.000 ευρώ.

3 Σύνθετα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Αποτελούν τη νέα «μόδα» στον χώρο των επενδύσεων, καθώς συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά μιας προθεσμιακής κατάθεσης, ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και ενός ασφαλιστικού προϊόντος ζωής. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου τοποθετείται σε μια προθεσμιακή κατάθεση, συνήθως μεγάλης διάρκειας (περί τα πέντε έτη), και το υπόλοιπο σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή επενδυτικό καλάθι. Παράλληλα, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ζωής για τον επενδυτή και την οικογένειά του σε προνομιακή τιμή.