A- A+
Ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Ολοταχώς προς εκλογές
Τελείωσε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Προς υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέες εκλογές.

Αύριο αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.

Βενιζέλος: «Επικράτησε η αλαζονεία»

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων.

«Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Κουβέλης: «Έκανα ό,τι μπορούσα»

Με τη φράση «ελληνικέ λαέ, έκανα ότι μπορούσα», ανακοίνωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, που αναφέρθηκε ξανά στην πρότασή του για οικουμενική κυβένρηση και άφησε σαφή υπονοούμενα για «κάποιους ποου οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές με βάση το κομματικό τους συμφέρον»

«Ζητήσαμε προγραμματική συνεργασία με φέρέγγυα πολιτικά πρόσωπα που θα εγγυόνται την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο με γραπτή δέσμευση. Δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία» τόνισε ο κ. Κουβέλης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είπαμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει ρητη δέσμευση για μια επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, με άρση της μείωσης των κατώτατων μισθών και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση της περιόδους δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Καμμένος: «Ο Σαμαράς ήθελε να γίνει Πρωθυπουργός»

Δριμεία επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ εξαπέλυσε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε:

«Πριν από λίγο τελείωσε η σύσκεψη για να μην οδηγηθούν οι Έλληνες σε εκλογές. Κάναμε μία ύστατη προσπάθεια μετέχοντας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την οποία είχαμε αποκλειστεί τις προηγούμενες φορές. Καταθέσαμε τις 7 θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Αναφερθήκαμε στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά. Από τη μεριά των κομμάτων που είναι με το μνημόνιο, Ν.Δ και ΠαΣοΚ δεν υπήρχε καμία διάθεση εξεύρεσης λύσης. Η απάντηση του κ. Σαμαρά ουσιαστικά ήταν ότι δε θέλει να πάμε σε εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταθέσαμε σαφέστατο χάρτη και ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης

Ολες οι προτάσεις μας μπλοκαρίστηκαν από ΝΔ και ΠαΣοΚ που επιμένουν να υπηρετούν όχι τον ελληνικό λαό αλλά το μνημόνιο.

Ο Ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση ελπίζω πολύ σύντομα».

Σαμαράς: «Κάποιοι μας θέλουν εκτός ευρώ»

Την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης ανεξάρτητα από πρόσωπα, επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ».

«Απέναντι μας είναι όσοι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας».