Σε μπαράζ αυξήσεων στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες μετά την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης.
Με τον τρόπο αυτό ακόμη και μικρά ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν επιτόκια που είχαμε να δούμε από το 2015, επί εποχής capital control!
Όλες οι αλλαγές
Πρωταγωνιστές σε αυτό τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας είναι οι συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα:
- Από την Τετάρτη 8/2 η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 1,70% και προγραμματίζει τη διάθεση νέων προϊόντων με διάρκεια έως και 24 μήνες τις αμέσως επόμενες ημέρες.
- Από την ερχόμενη Δευτέρα 13/2 η Eurobank θέτει στη διάθεση του κοινού νέα προγράμματα με διάρκεια έως 24 μήνες και επιτόκια που κλιμακώνονται έως και το 2,50% ανά περίοδο εκτοκισμού. Το δε ελάχιστο ποσό της κατάθεσης έχει οριστεί στις 10.000 ευρώ.
- Η Alpha Bank έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα επιτόκια που θα ισχύουν από την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, τα οποία θα κλιμακώνονται ανά περίοδο εκτοκισμού ως το 3%.
Στο 12μηνο η μέση απόδοση θα κυμαίνεται από 1,25% έως 1,75% και στο 24μηνο από 1,50% έως 2%.
Επιστροφή στο 2015
Σημειώνεται ότι αποδόσεις αυτού του ύψους είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά.
Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, τελευταία φορά που η μέση απόδοση στα προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτους βρίσκονταν πάνω από το 1%, ήταν στα τέλη του 2015.
Επί εποχής δηλαδή capital control. Έκτοτε η μέση ετησιοποιημένη απόδοση υποχωρούσε συνεχώς, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό του 0,11% τον περασμένο Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για όσους θέλουν χωρίς κανένα ρίσκο να πετύχουν μία ικανοποιητική απόδοση για τα χρήματά τους.
Για παράδειγμα, με επιτόκιο 1,7% σε κατάθεση διάρκειας 12 μηνών, οι 100.000 ευρώ αποφέρουν καθαρούς τόκους 1.445 ευρώ περίπου ή 120 ευρώ το μήνα.
Πρόκειται για ένα παθητικό εισόδημα που μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στην τρέχουσα συγκυρία υψηλού πληθωρισμού.