A- A+
Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος (vid)
Δια βοής, έπειτα από πολλές διαδικαστικές συζητήσεις και σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, ανακηρύχθηκε την Κυριακή ο κ. Ευ. Βενιζέλος ως μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠαΣοΚ.

Όπως μεταδίδεται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», στην ψηφοφορία που εν τέλει πραγματοποιήθηκε, η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή συγκέντρωσε μόλις 10 ψήφους, εκείνη του κ. Τζουμάκα τρεις, ενώ βάσει των 189 υπογραφών που είχε συγκεντρώσει εκ των προτέρων, μοναδικός υποψήφιος ανακηρύχθηκε και από το Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.

Κατόπιν αυτού και βάσει των αποφάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου, στις κάλπες που έχει προγραμματιστεί να στηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου, τα μέλη και οι φίλοι του ΠαΣοΚ θα κληθούν να επικυρώσουν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Αντίδραση Παπουτσή

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής καταστατικού κ. Γ. Ανωμερίτης είχε παραπέμψει στο σώμα την απόφαση λέγοντας: «πριν τη συνεδρίαση του ΕΣ κατατέθηκαν δύο υποψηφιότητες.

Ομόφωνα ανακοινώνει ότι βάσει της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της 14 - 15 Ιανουαρίου, των αποφάσων στις 2 και 5 Μαρτίου και βάσει του αρθ. 41, κατατέθηκαν αίτηση υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνοδευόμενη από τις απαιτούμενες προτάσεις, που είναι 189.

Επίσης ενώπιον της επιτροπής κατατέθηκε αίτηση από τον Χρ. Παπουτσή, χωρίς τη συνοδεία προτάσεων, για λόγους του οποίους ανέπτυξε και θα αναπτύξει στο σώμα».

Ο κ. Παπουτσής δεν προσκόμισε υπογραφές υποστηρικτών και μιλώντας στη συνεδρίαση είπε ότι «τα πολιτικά ζητήματα δεν απαντώνται με τεχνιοκά οφ σάιντ ή διαδικαστικά τερτίπια» και πρότεινε να αποφασίσει το ΕΣ για τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής του καταστατικού.

Η λέξη υπογραφή δεν υπάρχει στο καταστατικό. Η λέξη προτίμηση υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, είναι ζήτημα ερμηνείας», είπε ο κ. Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής άφησε επίσης αιχμές και προδιέγραψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με βουλευτές διαπίστωσα ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός δήλωνε ότι δεν θέλει να υπογράψει σε κανέναν. Είτε γιατί αρνούνται τη λογική των υπογραφών, είτε γιατί άλλοι δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφή, λόγω προσωπικών ευαισθησιών και σχέσεων, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠαΣοΚ, είτε γιατί ήδη αισθάνονται ότι έχουν φύγει και ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες».

Mε δήλωσή του εξάλλου, ο κ. Στ. Τζουμάκας χαρακτήρισε τη διαδικασία δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη και προσέθεσε ότι χιλιάδες μέλη του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε: «Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ.

Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ.

Λυπάμαι».