A- A+
Μικτές τάσεις στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Ιανουάριο
Μικτές τάσεις ακολούθησαν τον Ιανουάριο του 2011 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων.

Από τη μία πλευρά καταγράφηκε ενίσχυση στα επιτόκια των ιδιωτών, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών και της ανόδου των διατραπεζικών επιτοκίων euribor και από την άλλη σημειώθηκε πτώση στα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων, λόγω των ρυθμίσεων στις οποίες προβαίνουν οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση τον Ιανουάριο του 2011 κατά 6 και 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 0,44% και 0,34% αντίστοιχα.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο 6 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,74%.

Η πορεία των επιτοκίων στα δάνεια

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε άνοδο τον Ιανουάριο του 2011 κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,59%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια καθώς και αυτό των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 6,81% και 9,58% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 6,12% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, και κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,85% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,93%, ενώ αυτό των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 3,64%.