A- A+
Με μειωμένα επιτόκια η ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε 12 ή 24 δόσεις - Ποια η άτοκη λύση

Στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε δόσεις, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για την πάγια ρύθμιση της εφορίας, μέσω της οποίας είναι δυνατή η αποπληρωμή οφειλών, ακόμη και όσων δεν έχουν λήξει, σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Λόγω της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, το κόστος αυτής της διευκόλυνσης είχε αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας ακόμη και το 9%, ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονταν με επιτόκιο 6,68% για ρύθμιση σε 12 δόσεις και με 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Με νομοθετική παρέμβαση ωστόσο, τα επιτόκια αυτά μειώνονται και παγώνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, μέσω της πάγιας ρύθμισης της εφορίας, το κόστος εξυπηρέτησης θα ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

- 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις

- 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 έως 24 δόσεις

Στην περίπτωση που πρόκειται για οφειλές που έχουν τεθεί ξανά στο παρελθόν σε ρύθμιση, η οποία χάθηκε λόγω εκπρόθεσμης αποπληρωμής, τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα:

- 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις

- 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 13 - 24 δόσεις

Σημειώνεται, δε, πως το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 01/04/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ.

ADVERTISEMENT

Η άτοκη επιλογή

Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών.

Μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήποτε ποσού σε έως και 12 δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η ένταξη σε καθεστώς δόσεων είτε του συνόλου ενός φόρου, ή κάθε μίας εκ των μηνιαίων δόσεων που οφείλονται στην εφορία.

Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ εφέτος πρέπει να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Ο φορολογούμενος, εφόσον επαρκεί το διαθέσιμο υπόλοιπο της κάρτας του, μπορεί να τον εξοφλήσει ως εξής:

- Να εντάξει το σύνολο της οφειλής σε έως και 12 άτοκες δόσεις

- Κάθε φορά πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της δόσης, να την αποπληρώνει σε έως και 12 άτοκες δόσεις

ADVERTISEMENT

Ο φόρος εισοδήματος

Η υπηρεσία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την  αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, ο οποίος αν εξοφληθεί στην ΑΑΔΕ εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 3%.

Ως εκ τούτου, αν γίνει χρήση της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών, εξασφαλίζεται τόσο η οποπληρωμή του σε δόσεις, όσο και η προαναφερθείσα έκπτωση.

Προσοχή όμως! Για να μην επιβαρυνθείτε με τόκους, θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνετε ολόκληρο το λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας.

Διαφορετικά, θα επιβαρυνθείτε με τα υψηλά επιτόκια που ισχύουν στις κάρτες, τα οποία ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις το 16%.