A- A+
Με κυμαινόμενο επιτόκιο όλα τα στεγαστικά δάνεια και το Δεκέμβριο παρά τις προσφορές στα σταθερά

Παραμένει η προτίμηση των δανειοληπτών στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, παρ΄ ότι πλέον τα σταθερά επιτόκια έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Δεκέμβριο όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο, ο μέσος όρος του οποίου διαμορφώθηκε στο 2,78%.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το συγκεκριμένο στατιστικό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο της νέες χρηματοδοτήσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις σε παλαιά κόκκινα δάνεια.

Με δεδομένο ότι οι αναδιαρθρώσεις χρεών γίνονται με επιτόκιο γύρω από το 2%, ο μέσος όρος πέφτει.

Στην πραγματικότητα, τα νέα στεγαστικά δάνεια δίνονται με κυμαινόμενα επιτόκια της τάξης του 3% - 3,50%.

Οι προσφορές στα σταθερά

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ίδιο κόστος δανεισμού ή και χαμηλότερο μπορεί να πετύχει κάποιος επιλέγοντας ένα πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου.

Σήμερα, τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν προγράμματα με προνομιακά σταθερά επιτόκια, σταθερά από 10 έως 30 έτη, τα οποία μπορούν να είναι χαμηλότερα ακόμη και από το 3%.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες μπορούν να κλειδώσουν μία χαμηλή σταθερή δόση ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Ειδικότερα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με ποσοστό χρηματοδότησης 60% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 410 ευρώ
  • Σταθερό για 5 έτη: 420 ευρώ
  • Σταθερό για 10 έτη: 430 ευρώ
  • Σταθερό για 15 έτη: 440 ευρώ
  • Σταθερό για 20 έτη: 450 ευρώ
  • Σταθερό για 25 έτη: 465 ευρώ
  • Σταθερό για 30 έτη: 475 ευρώ

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς