A- A+
Με επιδότηση επιτοκίου ή εγγυήσεις από ΕΤΕπ - ΕΤΕΑΝ το 44% των νέων επιχειρηματικών δανείων το 2019

Μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου δόθηκαν το 2019 σχεδόν τα μισά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυτών των αναπτυξιακών φορέων υπερέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα 660 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί περίπου με το 44% της ακαθάριστης ροής νέων δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με το 19% της ακαθάριστης ροής νέων δανείων τακτής λήξης προς το σύνολο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων για το εξάμηνο αυτό.

Τα προνόμια

Αν και το μεγαλύτερο μερίδιο των εν λόγω εκταμιεύσεων (περίπου 60%) αφορούσε προγράμματα με προνομιακούς όρους υπέρ των δανειοληπτών όσον αφορά τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, ένα σημαντικό ποσοστό (40%) σχετίζεται με δάνεια όπου το όφελος για την πιστούχο επιχείρηση είναι η μείωση στο ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού.

Μικρή ήταν η διαφοροποίηση που κατέγραψε το μέσο πραγματικό επιτόκιο τραπεζικής χρηματοδότησης
για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2018.

Το επιτόκιο αυτό διαμορφώθηκε σε 3,5% το 2019, έναντι 3,3% το 2018 και μέσης τιμής 5,3% κατά τα προηγηθέντα έτη 2011-2017.