A- A+
Μαζικές εξώσεις και αύξηση ενοικίων στην Αθήνα λόγω Airbnb και χρυσής βίζας
Καταλυτική στην κτηματαγορά της Αθήνας είναι η επίδραση της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, οδηγώντας σε αύξηση των ενοικίων και σε μαζικές εξώσεις Ελλήνων από τα σπίτια που νοίκιαζαν.

Την κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα περιγράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, κάνοντας λόγο για τεκτονικές αλλαγές στην εγχώρια κτηματαγορά.

Διωγμός Ελλήνων

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μαζικές εξώσεις» στις οποίες οδηγεί το αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρυσή βίζα σε μη πολίτες της ΕΕ, έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα, αλλά και το AirBnB.

Οι ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη των κατοικιών που νοίκιαζαν στο AirBnB.

Τα σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες AirBnB, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το “παράθυρο” της “χρυσής” βίζας.

Σύμφωνα με την Telegraph, υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου το AirBnB έχει «καταλάβει» από 81% έως και 95% των συνολικών ενοικίων, με αποτέλεσμα τα τελευταία δυο χρόνια οι κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα να αυξηθούν από 9.000 σε 129.000.

Αυξήσεις ενοικίων

Στην Telegraph μίλησε η 22χρονη Νάντια, η οποία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Παγκράτι, όπου διέμενε τα τελευταία τρία χρόνια.

«Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού της την ενημέρωσε ότι θα πρέπει να φύγει, καθώς το πούλησε ώστε να μετατραπεί σε κατοικία AirBnB.

Ενα σπίτι που (σ.σ. η Νάντια) επισκέφθηκε για να δει αν μπορεί να μείνει, κοστολογείται στα 1.100 ευρώ, πάνω από πέντε φορές την αξία του ενοικίου που έδινε μέχρι σήμερα.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 200 και 300 ευρώ στα ενοίκια περιοχών όπου ανθεί το AirBnB.

Διαβάστε επίσης

* Αγοράστε ακίνητα σε καλές τιμές απευθείας από τις τράπεζες - Νέα sites αγγελιών

* Ποιοτικά ακίνητα και μικρές κατοικίες στην Αττική στο στόχαστρο των επενδυτών - Αύξηση τιμών