A- A+
Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως από ΕΤΕ – Eurobank για να τους επιτραπεί να πάνε σε αύξηση
Πολύ κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, καθώς η τρόικα θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει στις Εθνική και Eurobank να επιχειρήσουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομίλων και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχεται από την τρόικα, σε σχέση με τη δυνατότητά τους να συγκεντρώσουν το ελάχιστο 10% των αυξήσεων κεφαλαίου που θα τους κρατήσει σε ιδιωτικά χέρια.

Εάν το ΤΧΣ δεν δώσει το «Οκ» στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν παρουσιάσει οι δύο τράπεζες, τότε πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτόματα θα παρέμβει και θα καλύψει το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι δύο τράπεζες δε θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε εκδόσεις νέων μετοχών για την αναζήτηση από την αγορά των κεφαλαίων που τους λείπουν, αλλά θα κρατικοποιηθούν άμεσα.

Τα χρονικά περιθώρια

Τραπεζικές κύκλοι πάντως σημειώνουν ότι τόσο το ΤΧΣ, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, δε θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθούν τα κεφάλαια αυτά, και θα προτιμούσαν το θέμα να έκλεινε άμεσα, χωρίς τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου που θα δημιουργούσαν κινδύνους αποσταθεροποίησης του συστήματος.

Στην περίπτωση πάντως που δεχθούν τα επιχειρήματα των διοικήσεων των δύο τραπεζών, οι τελευταίες θα έχουν περιθώριο μέχρι και τις γενικές τους συνελεύσεις στο τέλος αυτού του μήνα, για να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο πλάνο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Πηγές από το περιβάλλον των διοικήσεων των δύο ομίλων σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει κριθεί και πως δεν το βάζουν κάτω, ενώ εκτιμούν ότι η μάχη που διεξάγεται με την τρόικα θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως…

Διαβάστε επίσης

* Ψάχνει 790 εκατ. ευρώ από την αγορά η Εθνική για να αποφύγει την κρατικοποίηση

* Eurobank: Δεν έχουμε μιλήσει ούτε με MIG ούτε με άλλους επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου