A- A+
Λαγκάρντ: Τα παιδιά στην Αφρική χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από κάποιους στην Αθήνα
Επικριτική απέναντι στους Έλληνες εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian, καλώντας τους να πληρώσουν τους φόρους τους.

Σε ερώτηση για το τι έρχεται στο μυαλό της κάθε φορά που κοιτάζει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και απαιτεί μέτρα, απαντά ότι σκέφτεται περισσότερο τα παιδιά σε κάποιο χωριό του Νίγηρα που πηγαίνουν σχολείο μόνο δύο ώρες την ημέρα, μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρία, την ώρα που θέλουν πολύ να μορφωθούν.

«Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα» τόνισε σχετικά η κυρία Λαγκάρντ.

΄Οπως επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά, όταν σκέφτεται την Ελλάδα σκέφτεται και αυτούς που συνέχεια αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους, καθώς και όσους πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς δουλειά ή δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, συμφωνεί με την παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ακούγεται σαν να λέει στους Έλληνες και σε άλλους Ευρωπαίους ότι πέρασαν καλά, αλλά τώρα είναι η ώρα να πληρώσουν. «Σωστά, ναι», απαντά η κυρία Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση για το πώς μπορούν να ευθύνονται τα παιδιά στην Ελλάδα που υποφέρουν από τις περικοπές, η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά ότι υπεύθυνοι είναι οι γονείς τους, που πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους.

Αναδίπλωση στη συνέχεια

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο των ελληνικών κομμάτων όσο και χρηστών του διαδικτύου, που επιτέθηκαν με σχόλιά τους στην κυρία Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγκάστηκε να επανέλθει στο θέμα, διευκρινίζοντας με μήνυμά της στο facebook ότι έχει «μεγάλη κατανόηση για τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Σύμφωνα με την ίδια, για το λόγο αυτό «το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στο εγχείρημά της να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και να επιστρέψει στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας».

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής έχει να κάνει με το ότι όλοι θα πρέπει να φέρουν το δικό τους, δίκαιο μερίδιο βάρους, ιδιαίτερα δε οι πιο προνομιούχοι και ιδίως στο σημείο αυτό που έχει να κάνει με το να πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο έδωσα έμφαση, όταν μίλησα στην εφημερίδα Guardian, ως τμήμα μιας ευρύτερης συνέντευξης πριν από αρκετό καιρό».