A- A+
Ξυπνάει ο ανταγωνισμός στις προθεσμιακές - Και δεύτερη τράπεζα με επιτόκια ως 0,20%

Ούτε τέσσερις ημέρες δεν πέρασαν μετά την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από συστημικό όμιλο, και η πρώτη απάντηση ήλθε από τον ανταγωνισμό.

Όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως το Moneyonline, η Alpha Bank από τις 17 Οκτωβρίου διαθέτει τα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας με ενισχυμένες αποδόσεις έως και 0,20% και επιβράβευση σε είδος.

Από την περασμένη Παρασκευή, στη διάθεση των πελατών της έθεσε και η Eurobank λογαριασμούς προθεσμίας με αυξημένα ετησιοποιημένα επιτόκια, που φτάνουν έως και το 0,20% επίσης.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο συστημικοί όμιλοι, Εθνική και Πειραιώς, προσφέροντας ανάλογες αποδόσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Πέμπτη τα επιτόκια θα αυξηθούν κι άλλο από την ΕΚΤ.

Οι κινήσεις της Eurobank

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, τα επιτόκια της Eurobank, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό της κατάθεσης κυμαίνονταν από 0,01% έως 0,03%.

Από τις 21/10 οι ετησιοποιημένες αποδόσεις κυμαίνονται από 0,03% έως 0,20%. Ο κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο πιο υψηλό είναι το επιτόκιο.

Επιπλέον, η τράπεζα προσφέρει σε κάποια προϊόντα τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης της κατάθεσης, χωρίς ποινή, κάθε μήνα την ημέρα καταβολής των τόκων.

ADVERTISEMENT

Η έξυπνη στρατηγική

Αυτό προσφέρει στους καταθέτες μία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να δεσμευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν ξανά, θα μπορούν να σπάσουν την ισχύουσα προθεσμιακή κατάθεση και να ανοίξουν νέα, εξασφαλίζοντας υψηλότερη απόδοση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το προϊόν «Προθεσμιακή με Ευελιξία» που διαθέτει η Eurobank τόσο μέσω e-banking, όσο και μέσω καταστημάτων της.



Ο καταθέτης συμφέρει να επιλέξει τη 12μηνη διάρκεια, καθώς εξασφαλίζει με τον τρόπο αυτό από τον πρώτο μήνα υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα προγράμματα μικρότερης διάρκειας.

Ταυτόχρονα, κάθε μήνα, την ημέρα είσπραξης των τόκων μπορεί να κάνει πρόωρη ανάληψη της κατάθεσής του, χωρίς κόστος και να τοποθετήσει εκ νέου τα χρήματά του, όπου τον συμφέρει εκείνη την περίοδο καλύτερα.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline, μπορείτε να επιλέξετε την εμφάνιση μόνο των προϊόντων που παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα (ανέξοδη πρόωρη ανάληψη)