A- A+
Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Στα 0,85€-0,88€ το λίτρο η τιμή - Τα σενάρια για επίδομα
Στην τιμή των 0,85 - 0,88 ευρώ ανά λίτρο θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Πέμπτη 15/10, κι ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα με το επίδομα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η παραπάνω τιμή θα ισχύσει στην περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στη φορολογία του καυσίμου.

Πρόταση ΠΟΠΕΚ

Η ΠΟΠΕΚ έχει υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση να μειωθεί ο φόρος στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι), με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται.

Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με το επίδομα που δίδεται σε οικονομικά αδύνατους για το πετρέλαιο και το οποίο πέρυσι ανερχόταν στα 35 λεπτά το λίτρο.

Αυτό που είναι σίγουρο, βάση της συμφωνίας με τους δανειστές, είναι πως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το επίδομα θα μειωθούν στο μισό.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν διατηρηθεί το επίδομα, «παίζουν» δύο σενάρια:

- Να παραμείνει στα 35 λεπτά το λίτρο και να μειωθούν στο μισό οι δικαιούχοι - Επιδοτούμενη τιμή 50 λεπτά ανά λίτρο

- Να μειωθεί στο μισό το ύψος της επιδότησης, δηλαδή στα 17,5 λεπτά ανά λίτρο - Επιδοτούμενη τιμή 67,5 λεπτά ανά λίτρο