A- A+
Πόσο θα κερδίζουν τελικά όσοι κάνουν εργασίες στο ακίνητό τους - Όφελος έως 6.400 ευρώ στην 4ετία

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μείωση του φορολογικού οφέλους των ιδιοκτητών που προχωρούν σε δαπάνες αναβάθμισης των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, θα μειώνουν το φόρο.

Πλαφόν οι 16.000 ευρώ

Ωστόσο, το ανώτατο όριο δαπανών επί του οποίου θα υπολογίζεται η έκπτωση στο φόρο μειώθηκε από τις 40.000 στις 16.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο συντελεστής υπολογισμού της έκπτωσης ορίστηκε στο 40%, το όφελος των ιδιοκτητών που πραγματοποιούν δαπάνες αναβάθμισης της κατοικίας τους διαμορφώνεται σε 6.400 ευρώ.

Το όφελος αυτό επιμερίζεται ισόποσα σε 4 έτη, δηλαδή κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να έχει όφελος έως 1.600 ευρώ.

Και επιπλέον το ποσό αυτό θα αφαιρείται αποκλειστικά από το φόρο εισοδήματος και όχι από άλλους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες δεν αφορούν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά μόνο τα παραστατικά που εκδόθηκαν από τους τεχνίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Επιπλέον, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει τις δαπάνες με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργασίες να μην έχουν ενταχθεί ή να μην ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

Παράδειγμα

Αν κάποιος πραγματοποιήσει δαπάνες για το σπίτι του ύψους 10.000 ευρώ, πλέον  ΦΠΑ 2.400 ευρώ, τότε θα κερδίζει 4.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα αφαιρείται την επόμενη τετραετία από το φόρο εισοδήματος, μέχρι να αποσβεστεί πλήρως.

Αν ο φορολογούμενος πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.000 ευρώ, τότε θα απαλλάσσεται από αυτόν για τα επόμενα 4 χρόνια, αν πληρώνει 2.000 ευρώ θα πληρώνει κάθε χρόνο 1.000 ευρώ λιγότερα κ.ο.κ.

Βέβαια, η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ των 2.400 ευρώ είναι άμεση, ενώ το όφελος θα προκύψει σε βάθος 4 ετών.

Και φυσικά, το τελικός όφελος δεν θα είναι 4.000 ευρώ, αλλά 1.600 ευρώ, αφαιρουμένου του ΦΠΑ που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πληρωνόταν.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα