Ο λόγος γίνεται για 12 bad banks, που τέθηκαν σε εκκαθάριση τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Πρόκειται για τις «πρώην»: Aspis Bank, Proton Bank, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank, FBBank και τις Συνεταιριστικές Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου - Λήμνου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Δωδεκανήσου.
Τα δάνεια
Στις 12 «κακές» τράπεζες μεταφέρονται επιχειρηματικά δάνεια 6 δισ. ευρώ, στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, καταναλωτικά 500 εκατ. ευρώ και χρέη από πιστωτικές κάρτες 300 εκατ. ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια η μεταφορά γινόταν εάν υπήρχε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 180 ημερών και στα υπόλοιπα δάνεια μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Οι εκκαθαριστές εφαρμόζουν ρυθμίσεις στα δάνεια αυτά, όπως και οι εν λειτουργία εμπορικές τράπεζες: Αύξηση διάρκειας, μείωση επιτοκίου, περίοδοι χάριτος πληρωμής μέρους της δόσης, ακόμη και «κούρεμα».
Η νέα απόφαση
Τη Μεγάλη Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τα τχέδια στρατηγικής των υπό εκκαθάριση τραπεζών για το 2015, μετά από διαβούλευση με τους εκκαθαριστές.
Με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα -σε όλες τις εκκαθαρίσεις- για αύξηση της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης από πέντε σε δέκα χρόνια.
Ειδικά για τους δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, παρέχεται το δικαίωμα ρύθμισης δανείων 31.000 αγροτών, με ιδιαίτερα επωφελείς όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα «κουρέματος» στεγαστικών δανείων της πρώην Αγροτικής για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του κεφαλαίου που χρωστούν τα επόμενα οκτώ χρόνια (100 δόσεις).