A- A+
Κομισιόν: Παραβαίνουν τους κανόνες 4 στις 10 πλατφόρμες παροχής γρήγορων δανείων στην ΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλιπή πληροφόρηση των υποψήφιων δανειοληπτων για γγήροα δάνεια που επιλέγουν εξειδικευμένες online πλατφόρμες, κρούει η Κομισιόν.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής επισκόπησης 118 ιστοτόπων που παρέχουν καταναλωτικά δάνεια μέσω διαδικτύου.

Στόχος της επισκόπησης ήταν να ελεγχθούν οι προσφορές μέσω συσκευών όπως ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα και να ελεγχθεί κατά πόσον οι έμποροι τηρούν τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Τα ευρήματα της έρευνας

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εξετασθέντων ιστοτόπων ενδέχεται να παραβαίνουν το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Κι αυτό διότι βασικές πληροφορίες, όπως το κόστος του δανείου, τα επιτόκια ή η ύπαρξη υποχρεωτικής ασφάλισης, είτε έλειπαν είτε ήταν ασαφείς.

Επιπλέον, οι ιστότοποι δεν ανέφεραν πάντα αν ισχύουν μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία επηρεάζουν τα καταναλωτικά δάνεια, όπως η δυνατότητα να ζητηθεί προθεσμία επιστροφής προκαταβολών.

Έρχονται παρεμβάσεις

Οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών θα παρακολουθούν τις περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που εντοπίστηκαν βάσει των εθνικών τους κανόνων.

Εξάλλου, η Επιτροπή εργάζεται για την αναθεώρηση της οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, η οποία αξιολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει παρέμβαση στη σχετική κοινοτική οδηγία, προς την κατεύθυνση προστασίας των καταναλωτών όταν χρησιμοποιούν online πλατφόρμες πιστώσεων.