A- A+
Κώδικα δεοντολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζει η ΤτΕ - Οι νέοι κανόνες
Υπό κατάρτιση βρίσκεται ο νέος κώδικας δεοντολογίας που θα διέπει την αντιμετώπιση των δανειοληπτών με οικονομικά προβλήματα από τις τράπεζες. Οι νέοι κανόνες για τη ρύθμιση δανείων.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκπονήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, που θα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους οφειλέτες.

Ο κώδικας αυτός θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με:

  • Τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου,
  • Τις διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής,
  • Δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα,
  • Όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών,
  • Οριστικοποίηση των ορισμών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»
  • Παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής

Συμβούλιο χρέους

Ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι με το Ν. 4224/2013, που ψηφίστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, έχει προβλεφθεί η «Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» και η έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως την 31.12.2014.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδάς, το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προτάσεις προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που εγείρονται από την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και ταλανίζουν τους πολίτες όλης της χώρας.

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποτελεί το μόνο υπό σύσταση όργανο επιλαμβανόμενο θεμάτων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και τονίζει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών προς τους Έλληνες δικαστές και το δικαστικό σώμα, πράξη που αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελλάδος και σε κάθε περίπτωση κρίνεται απορριπτέα».

Το αποστολή

Με το Ν. 4224/2013 αποστολή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα είναι:

- Η διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων.

- Οι προτάσεις τροποποιήσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, σε θέματα ουσίας και διαδικασίας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφορικά με τις καθυστερούμενες αποπληρωμές και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων.

- Η κατάρτιση δράσεων ευαισθητοποίησης για την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων επί των ανωτέρω θεμάτων.

- Η δημιουργία ενός δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών.

Στο πλαίσιο της εντολής του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους ορίζει με απόφασή του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και προβαίνει ετησίως στην εκτίμηση των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ενσωματωθούν και θα αποτελέσουν μέρος του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στις απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενώπιον των δικαστηρίων.